Покрай дипломатическия скандал с отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря почна да се говори, че Англия може да бойкотира световното по футбол в Русия това лято.

Че и да повлече със себе си други отбори, като например Полша, Япония... Появяват се информации какви биха били санкциите на ФИФА при отказ, кои тимове биха заменили бойкотиращите и т.н. и т.н. Както е тръгнало, скоро ще стигнем до това да се надяваме България да участва (стига да не "бойкотираме" и ние).

Реалност или спекулация е тази възможност - с Англия?

Поне на този етап бойкот на националния тим на родината на футбола е изцяло в сферата на спекулациите. До момента нито един човек от английското правителство или от Футболната асоциация на страната не е казал официално и сериозно, че се обсъжда неучастие.

А откъде тръгна теорията?

От изявление на външния министър Борис Джонсън и на отделни депутати от британския парламент.

"Много е трудно да си представим как представителите на Обединеното кралство ще отидат там по нормалния начин", заяви Джонсън в парламента.

И добави, че при "определени обстоятелства" участието на Англия трябва да се обсъди. Малко по-късно обаче от кабинета на министъра официално поясниха, че той имал предвид членове на правителството, кралското семейство и т.н. Не ставало въпрос за бойкот на селекцията на Гарет Саутгейт.

Което предизвика смях на Острова, тъй като подобно пояснение за това какво всъщност е искал да каже министърът се случва за пореден път.

Междувременно бившият национал и капитан на "Манчестър Юнайтед" Гари Невил, сега телевизионен анализатор, нарече Джонсън "безполезен глупак".

"Защо намесвате футбола в това?", запита Невил в туитър.

А "свободните съчинения" тръгнаха. Подсилени от предположения на отделни депутати.

"Участието на Англия на световното трябва да се обсъди", заяви Джон Уудкок от Лейбъристката партия пред "Би Би Си радио 5".

Напълно логично шумотевицата се поде от булевардни издания като "Дейли Мейл", "Мирър", "Сън"... В сериозните вестници темата за бойкот отсъства или се представя с различен тон, далеч по-умерен и изцяло в сферата на вероятностите, а не в контекста на някакво обсъждане.

Защото такова липсва. Тези дни шефовете на Футболната асоциация на Англия постоянно повтарят, че нищо не се е променило, тимът ще играе по руските терени. Работи се по осигуряване на сигурността на отбора и феновете му и т.н. и т.н.

Вчера стана ясно, че най-вероятно на церемонията по откриването нямало да присъстват британски политици и членове на кралското семейство. Други страни също били готови да изтеглят официалните си лица от шоуто. 

Дори това да се случи, то няма никакво отношение към самото първенство, тъй като най-важни все пак са футболистите и запалянковците, а не политици, аристократи и т.н. Нито един запалянко няма да си купи билет за мач или да седне пред телевизора, за да види в ложата на стадиона принц Хари примерно.

Всъщност липсата му от Русия може да се окаже проблем за "жълтите" издания, тъй като те широко отразяваха "изявите" му по нощни заведения на предишни световни и европейски финали.

А бойкотите често са съпътствали мондиалите, поне в началото им. Вижте преглед на скандалите на всички световни първенства.

"Италия 1934"

Уругвай не пътува до Европа, за да защитава световната си титла. И до днес е единственият първенец, който не участва на следващо първенство. Отказът идва като контра на бойкота на много отбори от Стария континент, които не поемат за Южна Америка четири години по-рано - най-вече заради големите разходи.

Любопитно е, бе британските отбори - Англия, Шотландия, Ирландия и Уелс, също не заминават на Ботуша, тъй като преценяват, че техния вътрешен турнир е по-силен.

Човек от Футболната асоциация нарича световното "майтап".

"Франция 1938"

Аржентина и Уругвай (отново) не участват по френските терени, обидени от това, че първенството за втори пореден път е дадено на Европа, а не била спезена "принципна" договорка двата най-футболни континента да си редуват домакинствата.

"Бразилия 1950"

Индия не играе в Страната на кафето. А е имала право за участие. ФИФА дава 1 квота на Азия и е трябвало Индия, Индонезия, Филипините и Мианмар да спорят за нея в квалификационен турнир. Останалите обаче се отказват и индийците са финалисти.

Причината за неучастието е прелюбопитна - азиатците искали да играят боси (както на олимпийските игри в Лондон през 1948 г.), а ФИФА не им разрешила. Такова поне е официалното обяснение. Разследване на "Лос Анджелис таймс" показало, че истината всъщност е друга - правителството на милиардната държава преценило, че не си струва да вади пари за участие на световно.

 "Швеция 1958"

Стига се дотам, че Турция, Индинезия, Египет и Судан трябвало да играят квалификации с Израел. Всички те обаче отказват по политически причини. Така израелците се оказват единствени - тогава като представители на Азия. ФИФА обаче отказва да ги допусне директно в Швеция, тъй като не са изиграли нито един квалификационен двубой.

Така се стига до бараж Уелс - Израел, в който британците печелят и това единственото им участие на световно до момента.

"Англия 1966"

През януари 1964 г. ФИФА приема формат от 16 отбора за световното. И дава само една квота на Африка, Азия и Океания. Октомври същата година 15 държави от "Черния континент" решават да не участват в квалификации, тъй като намират решението на централата за "несправедливо".

Така цял континент бойкотира английския мондиал.

"ФРГ 1974"

Този път "не" идва СССР. Сборная трябвало да излезе в бараж срещу представител на Южна Америка - Чили. В Москва обаче осъждат това, че Пиночет е избивал  затворници с леви убеждения на стадиона в Сантяго и настояват реваншът да се играе в друга страна в Латинска Америка.

ФИФА и Чили отказват.

Първата среща на 26 септември в Москва завършва 0:0. Тимът на СССР не пътува за втората, за която въпреки това са продадени 15 000 билета. Тимът на Чили излиза на терена, изпълнява център и вкарва гол в празната отсрещна врата. Съдията присъжда край, а официално е записан резултат 2:0. И Чили се класира.

"Испания 1982"

До бойкот не се стига, но в този случай в парламента и правителството на Великобритания сериозно се обсъжда дали Англия да участва. Опасенията са свързани с прояви на насилие от страна на запалянковците, ако се стигне до мач с Аржентина заради войната за Фолклендските острови.

Все пак конфликтът приключва ден преди първия мач на мондиала. А до двубой между двата тима не се стига, те отпадат малко след първата групова фаза на испанското световно.