Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов не даде отговор защо правителството няма позиция по изказванията на руския патриарх Кирил у нас, но пък използва темата, за да атакува за пореден път държавния глава Румен Радев като московска креатура.

Цветанов бе гост в сутрешния блок на Нова тв, където коментира въпроса със срещата между Кирил и Радев, по време на която патриархът ни размаха пръст, че не почитаме само и единствено жертвите от руска народност, дадени по време на Освобождението, а Радев отвърнал, че както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия.

Официален запис от изказването на Радев все още не е предоставен. До срещата са били допуснати само камери на руската патриаршия, а от президентството заявяват, че нямат и стенограма. Това провокира ГЕРБ да изискат официално такава. А днес на въпроса "защо", Цветанов започна:

"А вие вярвате ли, че няма такава стенограма? Президентската институция не е някакво обществено обсъждане, което се прави в кафене. При всяка официална среща по протокол винаги има стенограф. Помните срещата Първанов - Дянков, когато са били разменени нелицеприятни реплики и после от президентството публикуваха всичко."

По думите му от "Дондуков" 2 крият записа, защото "президентът би натрупал негативи от това, че не е защитил националните интереси". 

"По-добре" е президентът да коментира ЧЕЗ и някакви други теми", подхвърли с ирония Цветанов, намеквайки по този начин, че Радев се изказва по въпроси, които не са от компетенциите му като държавен глава.

Резонно водещата попита къде е правителствената позиция по казуса "Кирил", защото такава е изразил само Радев. А Цветанов избяга от въпроса:

"Можем да коментираме, когато бъде предоставена стенограмата. Когато излезе, ще видите, че позицията на президентската институция ще бъде доста странна."

След което обвини Радев, че говорел в синхрон с Кремъл: 

"Не трябва да се говори за противопоставяне на България и Русия. Има доста възможности да се направят съответните внушения. Путин така прави посланията в кампанията си към руските граждани - че Русия едва ли не е жертва на Запада. Попитайте президентството за позицията му за Крим. По действията на Редев, които наблюдавам от година, институтът на Решетников си е свършил добре работата. Информацията от института е била сведена до БСП и те са си свършили добре работата. Виждате поведението на Радев по време на предизборната му кампания - не говореше за санкциите, за анексията на Крим, позицията му за СЕТА - подкрепи споразумението. В кампанията говореше неверни неща, но после подкрепи санкциите. Руският народ и Русия е велика държава, но ние казваме, че не трябва да се нарушава международното право."

Цветанов визира Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). До началото на 2017 г. негов председател бе ген. Леонид Решетников - като по време на кампанията у нас излязоха информации, че това е човекът, посъветвал БСП да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. Решетников и лидерът на БСП Корнелия Нинова са провели среща, преди левицата да издигне своята номинация, която Нинова и досега твърди, че е била случайна и неочаквана. Отрича руската "разведка" Решетников да е давал инструкции кой БСП да номинира за "Дондуков" 2.

Попитан отново за мнението на правителството и изразява ли се то от вицепремиера Валери Симеонов, който нарече Кирил "второразрядно съветско ченге", Цветанов посочи, че Симеонов говори в лично качество.

"Валери Симеонов изразява своето мнение и представлява НФСБ, Сидеров същото - но с "Атака". Ние сме направили взаимните компромиси, за да изведем България над всичко. Смятам, че ще намерят пресечната точка и ще изведат приоритет България над всичко", посочи Цветанов.

Неизбежно той коментира и темата с продажбата на ЧЕЗ на неизвестната "Инерком".

"Ние сме най-заинтересовани да излезе истината и да се спре с всяка една спекулация от миналите седмици. Да не забравяме, че има арбитражно дело и трябва да бъдем много внимателни с всички изказвания, направени и от опозицията. Поне видяхме, че от чешка страна обвиниха персионално премиера, че те не са му били симпатични. От страна на БСП беше тиражирана фалшива новина, че правителството стои зад тази сделка", заяви заместникът на Бойко Борисов в партията.

И се оплака: "В момента никой не иска да говорим за председателството, за кохезионната политика, защото опозицията не се интересува от дългосрочната визия на страната, от ЕС и Западните Балкани".

"Всичко, което се случва в тези потенциални скандали, иска да ни отклони от успехите на българското правителство. Попитахме службите за тези 7-8 потенциални купувачи има ли някой, който би застрашил националната сигурност, казаха - не. Попитахме има ли съмнения за изпиране на пари, казаха - не. Попитахме има ли нещо, което може да се направи, казаха, че сделката се извършва в Чехия. КФН и КЗК си вършат работата по капитала и концентрацията. Българското правителство няма никакво отношение", каза Цветанов и приведе пример:

"Нова тв има нов собственик. Трябва ли държавата да има някакво отношение към сделката?"