Ако в "Обединени патриоти" въобще има поне един, който може да се нарече патриот, то това без съмнение е вицепремиерът Валери Симеонов. В говоренето и поведението на лидера на НФСБ се вижда независимост, която е доста непозната като маниер по държавните върхове у нас. Известно е, че първото и най-важно условие за политическа кариера в България е шушумигщината. Е, Валери Симеонов може да е всякакъв, но определено не е шушумига.

Преди около 3 месеца Симеонов предсказа кои точно фирми ще спечелят концесиите на определени плажове. И отношението му към това бе изключително негативно.

Вчера неговите прогнози се сбъднаха с удивителна точност.

Както е известно, "Обединени патриоти" припознават за свой основен вътрешнополитически опонент ДПС. Поне на думи. За всеки, който поне малко милее за България, ДПС е едно от най-вредните явления в политическия ни живот. И то не заради избирателите си турци, а най-вече заради българите в ръководството си и в парламентарната си група. И заради мафиотскоолигархичния модел, който партията установи в държавата и от който се възползва максимално, независимо дали формално е на власт.

Единствено Симеонов обаче реагира против това, че фирми, близки до Ахмед Доган, получават изгодни концесии. Поведението му доста контрастира с това на "Атака" например. С мандата на тази партия Емил Караниколов стана министър на икономиката. Преди това той бе шеф на Агенцията по приватизацията и в неговия мандат станаха някои от най-съмнителните сделки, зад които прозира корпулентният силует на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Твърдата реакция на Симеонов по повод скандалите около посещението на руския патриарх Кирил у нас му донесоха доста проблеми, включително обединенопатриотични.

 

Истината обаче е, че това бе най-адекватната реакция от страна на държавник. Вярно, изказът на Симеонов бе малко непремерен. Но нима казаното от Кирил също не излизаше от общоприетите норми на говорене? Вицепремиерът се оказа комай единственият ни политик в парламента, който категорично демонстрира, че няма никакви притеснения да се опълчи на Москва, няма зависимости откъм Североизток и може да изрази категорично несъгласие с прекомерните претенции на Кремъл. А от историята е известно, че опълчването на Москва е характерно за най-големите български патриоти.

При това Симеонов има солиден бекграунд в противостоенето на Кремъл. Още навремето той нарече "Южен поток" огромен сапунен мехур, който се използва за предизборни надлъгвания. И допълни, че ако проектът се осъществи, полза от него ще имат само някои български политици, които са и най-големите му апологети.

Голямата разлика между Симеонов и истинските патриоти е, че той не е чак толкова загрижен за българската природа. И е готов да я пренебрегне в името на бизнес интереси. Симеонов дори заяви, че строежът на втори лифт в Банско е едва ли не благотворително начинание.

Въпреки това обаче неговото поведение заслужава адмирации. Хора със собствено мнение, които при това не се страхуват да го изразяват публично, рядко достигат до високи постове. И именно това е един от големите дефицити на нашата политическа и държавна система.