Само два гласа събра кандидатът за шеф на СГС Светлин Михайлов, а опонентът му Евгени Георгиев остана с 5. Така съдийската колегия на ВСС не избра председател на сочения от мнозина за най-важен окръжен съд в страната.

Председателят на ВКС Лозан Панов каза днес преди избора, че знае много начини с креативност и изобретателност да се оказва натиск върху съдиите.

Той даде пример, че предишното ръководство е направило всичко, за да изкара нередностите наяве, но по-скоро е станал свидетело на "раздаване на индулгенции".

"За кандидат на СГС имаме един според мен скандално прославил се председател на същия съд", каза Панов.

Той цитира сегашния конституционен съдия и бивш председател на ВАС Константин Пенчев: 

"Следя работата на СГС от 30 години - никога не е имало толкова скандален мандат. И ако първият мандат на Светлин Михайлов бе провал за съда, вторият би бил позор. Едва ли има по-неподходяща кандидатура от Светлин Михайлов", каза Панов.

Именно по негово време се посяха семената, които по-късно бяха пожънати по време на Владимира Янева.

"Съдът се "прослави" с доста неща - някои дори надхвърлиха пределите на родината ни. Не мога да ги нарека положителни", каза Панов, имайки предвид афера, при която е открадната фирма и се намеси германското посолство.

"Дали в ренесанса на миналото ние виждаме бъдещето на съдебната реформа", запита се Панов.

Той каза, че има неписан закон, който гласи, че не може да повтаряш една и съща грешка и да очакваш различен резултат.

"Изпълнението на политически поръчки, кражбата на фирми не е започнала с казуса "Белведере", а много преди това", атакува председателят на ВКС кандидата.

Той каза, че съдът не бива да става "банка за услуги".

Севдалин Мавров обаче се намеси с въпроса "Трябва ли да вярваме на тези нападки?", имайки предвид изнасяните по медиите безкрайни факти от предното председателстване на Михайлов.

"Разбира се, че има проблеми с неговите имоти – той ги е декларирал. Нека компетентните органи ги проверят – доколкото разбирам, извършват проверка", призова той за стабилност.

Знам, че много държавни органи са ползвали отнети по съответния ред МПС.

Той заключи:

Колеги, скоро от тея външни въздействия ние няма да имаме кандидати за административни ръководители. Нека спрем да се поддаваме на външни влияния.

Което видимо обиди някои от другите членове на съвета и те декларираха, че те не разпитват Михайлов за скандалната му слава под въздействия.

Преди това въпросите към Георгиев (в удивителен унисон с кафявите издания) бяха единствено в насока: как така е кандидатствал за програми и обучения в САЩ, да разкаже как се кандидатсва, откъде е спечелил стипендии и къде е видял обявленията (съдията към днешна дата вече е един от двамата експерти - български и международен, които одобряват кандидати от България по едната програма за САЩ, б.р.).

Георгиев трябваше да отговори и защо има 58 броя акции от КТБ. Той каза, че днес те не струват нищо, а ги е купувал през 2008 г. - години преди "събитията" с КТБ. И че би било по-притеснително, ако ги беше продал или осребрил дни преди банката да рухне.

Съдията нарече това своя лоша инвестиционна преценка.

Напротив, срещу Светлин Михайлов въпросите, най-вече от БИПИ и Антикорупционния фонд, бяха свързани най-вече с влога му от над 1 млн. лв., който е декларирал (Михайлов е бил цял живот само магистрат, б.р.).

Освен това го питаха за каскадата от заменки на апартаменти, които е придобивал от родителите си. Той трябваше да отговаря и за прословутия джип, който му бе връчен при предишния му мандат - конфискуван от Министерството на финансите, и който той упорито не иска да върне, както и за международен скандал с кражба на фирма.

Всичко това Михайлов хладнокръвно окачествяваше като стари "скелети от гардероба" и че дарението било само едно от родителите му. Затова пък имал очевидна нужда: с две деца, които след развода му с първата съпруга трябвало да отгледа сам, защото съдът му ги присъдил на него - това обуславяло нуждата от няколкото апартамента в София, които притежава.

За произхода на милиона така и не обясни нищо въпреки настоятелните уточняващи въпроси от някои от членовете на Съвета.

Затова пък каза, че медийните публикации имали пряко отношение към влошаването на здравословното му състояние и дори заплаши, че щял да си търси правата по законния ред.

Цветинка Пашкунова попита кандидата:

Как си обяснявате това разминаване в медийната и обществената оценка на вашия предходен мандат и вашата собствена самооценка?

А Олга Керелска:

Казахте, че сте си взели поуки от предишния мандат - какви поуки сте си взели и как си обяснявате тази ожесточеност на медиите по отношение на вашата кандидатура, множеството на публикациите с... недотам еднакво съдържание.

Севдалин Мавров миролюбиво се обади, че Михайлов отгледал двете си малки деца сам.

Моля ви се – дайте да не се връщаме към неща, които отдавна са...

Въпреки упоритите слухове, че процедурата се е забавила, докато "здравите сили" са се опитвали да "пробият" хора до нужните 8 гласа, само двама гласуваха за Михайлов - Боян Новански от "патриотите" и Севдалин Мавров.

За другия кандидат гласува очакваната петорка: Панов, Дишева, Пашкунова, Шекерджиев и Олга Керелска.

Така избор няма и ще се открие нова процедура. А Светлин Михайлов каза пред журналисти, че се отказва и няма да се кандидатира пак.