"Мен ако питате, този с деветте присъди да го гръмнеш му е малко."

Така вицепремиерът Валери Симеонов коментира пред БНТ казуса в Пловдив, като уточни, че говори в лично качество. Преди дни в Пловдив д-р Иван Димитров уби крадеца Жоро Джевизов-Плъха, който има 9 присъди за кражби.

Симеонов все пак разкритикува д-р Димитров, че не се е обадил на полицията, а е решил да се саморазправи. Според него за такова поведение се иска "самочувствие, ербаплък".

По повод влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ Симеонов се изказа за това, че подобно участие на държавата би могло да има и в мобилните оператори. Той предложи държавата да има дял и в телекомуникационните компании и определи като правилно решението на премиера Бойко Борисов да поиска властта да се включи в сделката за ЧЕЗ, като закупи 34% от акциите. Според Симеонов подобно нещо трябва да се случи и с другите две електроразпределителни дружества в страната, както и с други държавни предприятия, но не и да се купуват 100% от тях.

"Това отива към болшевизъм, държавата невинаги е най-добрият стопанин", каза Симеонов.

И допълни, че ако от страна на чешкото дружество ЧЕЗ има съгласие държавата да се включи в сделката, то тогава тя задължително трябва да го направи.

"Това е, като да имаш шестица от тотото и да не отидеш да си я вземеш", смята Симеонов.

Според него в случая става въпрос за много малко пари.

"Това е супер решение и приветствам премиера за него. Държавата ще участва в контрола, а не в управлението на дружеството. Редно е да опитаме да закупим на много ниска цена акции и от другите електроразпределителни дружества. Защо да не направим това и от други предприятия като телекомуникационните компании, като "Глобул" и "Мобилтел". Това ще гарантира сигурност в обществото", смята Симеонов.

Според него оставката на енергийния министър Теменужка Петкова няма да бъде приета.

"Тя няма никакво морално право да мърда от стола си", заяви Симеонов.

Според него тя може да подаде оставка догодина, ако иска, но не и сега, защото това създава съмнения за нейните действия.

Симеонов нарече патриарх Кирил "цигарения митрополит на Русия".

"От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. За 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари, за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата. Има частен самолет. Часовникът му е 30 хил. И този същият да има наглостта да раздава правосъдие. Я си представете патриарх Неофит да обяснява на Путин: "Ти знаеш ли Кирил и Методий какви са?" С много повече основание ще го направи", каза Симеонов.

И допълни, че Кирил е агент Михайлов от съветското КГБ.

"Второразрядно съветско ченге да ми казва какво е вярно и какво не - няма да стане", категоричен бе Симеонов.