Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин са обсъдили енергийните проекти на територията на България в телефонен разговор, чийто подов официално е бил националния празник 3 март. Това става ясно от съобщение, изпратено от правителствената информационна служба. 

Министър-председателят "представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански и посочи, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани". На свой ред Путин "изрази готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта", става ясно от съобщението.

 
Миналата седмица Народното събрание - по идея на БСП и с гласовете на ГЕРБ прие решение (по текст на ГЕРБ, който се различава от този на БСП само козметично), с което задължава Министерския съвет до лятото да е решил какво ще е развитието на проекта "Белене". Вероятно това ще включва и отмяна на решението за прекратяване на проекта, постигнато в предишния мандат, когато коалиционен партньор на ГЕРБ бе така наречената традиционна десница.
 

Борисов и Путин са обсъдили и друг любим проект на българския премиер - този за газовия хъб "Балкан".

"По време на разговора беше обсъдено развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка беше коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент посочи, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информира, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан беше и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.", пише с съобщението на МС.

Пак миналата седмица в интервю за ТАСС президентът Румен Радев заяви, че България има стратегически интерес за газ от Русия, който да достига до нас директно през Черно море. 

Темата се повдига на фона на заявката на "Газпром", че иска прекратяване на гадзовите договори с Украйна. От своя страна държавата призова ЕС да не се допуска изграждането на Северен потор 2, чрез който страната ще бъде "заобиколена". Същият е случаят и с "Турски поток", чието изграждане тече с пълна сила. 

В сайта на Кремъл разговорът между Путин и Борисов е отразен доста по-скромно. В съобщението се казва само, че двамата са провели разговор по случай 140 години от освобождението на България в резултат на Руско-турската война. За енергетиката пише само, че е била обсъдена като част от сътрудничеството между Русия и България. 

Коментари

Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Дупедавец нещастен

И продължава да твърди, че между ГЕРБ и винаги разкрачената за Кремъл Столетница има някаква разлика…
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

УРА!!!!

Нашата международна позиция беше най-после оценена. Добавиха я в Камасутра

Толкова да е тъп ББойко?

Вече почвам да вярвам!
 's picture

Бобо

Бацко

Има ли вече някой , който да не вярва , че Бацко е най добрия Кремълски продукт , свърши им цялата работа в България , разчисти де що бе останало читаво в държавата и сега азиатските орки свободно почнаха да си развяват шпагите .... Попа от КГБ им наби кофите на нашите властници и наш Бацко веднага дотича на килимчето .
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Засрамете се г-н Борисов!

Толкова ли силно мразите следващото поколение българи, че искате на всяка цена не само фактически, но и номинално да превърнете Отечестваото в руска губерния? Затова припряно платихте руските реактори, за да се оправдавате: "Но, ние имаме реактори, трябва по някакъв начин да ги използваме!" И защо с действията си искате да легализирате сделката с ЧЕЗ? От дъравнически съображения ли го правите, или от комисиеонни съображения? И още нещо. До кога ще се правите на глухоням и незрящ, че не давате отговор на въп- роса защо сте противник на "Мемориала Белене", а сте толкова силен фен на Пъба? Мемориалът няма повече да разедини и по-силно да разкрачи България?
 's picture

cos

cos

Кланянето продължава.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.