Все по-масови стават протестите в Пловдив в защита на арестувания лекар д-р Иван Димитров. Той е със 72-часова мярка за неотклонение арест, след като застреля Георги Джевизов-Жоро Плъха в дома си. 

Протестът днес под тепетата е пред Второ районно управление на полицията, където докторът е задържан, съобщи бТВ. 

Медици, обединени привърженици на футболните клубове „Ботев” и „Локомотив”, таксиметрови водачи и редови граждани скандираха „Свобода!” в подкрепа на д-р Димитров.

Те тръгнаха на шествие към районната прокуратура с искане за среща с дежурен прокурор. Част от протестиращите опитаха да влязат в сградата, но бяха спрени от полицията.

„Крайно време е да спрем да се крием зад думичките „неизбежна самоотбрана”. Не може някакви плъхове и мишки да влизат вкъщи, да заплашват живота на децата и семействата ни и в крайна сметка държавата да не взема мерки”, заяви Лазар Генчев, приятел на задържания лекар, пред телевизията.

По-рано съпругата на д-р Димитров Жулиета разказа, че семейството няма оръжие, а в злополучната вечер мъжът й даже не разбрал, че е убил човек – легнал си и после отишъл на работа.

Имотът е бил ограбван три пъти, нито веднъж не е имало задържани.

На обратната страна са близките на убития Георги Джевизов. Според тях той не е влязъл в дома на доктора да краде, а и присъдите му в миналото не били за кражби, а за побои. Те настояват лекарят да бъде наказан с цялата строгост на закона за смъртта на Жоро Плъха.

Юристи коментираха пред бТВ, че в случая вероятно Димитров ще отговаря само за незаконно притежание на оръжие, ако бъде доказано, че е било негово. Адв. Димитър Марковски определи ситуацията като „учебникарски пример” за неизбежна самоотбрана.

Очаква се протести в защита на лекаря да има и в София.