"В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние -  абонатите на електроразпределителните дружества - българските граждани."

Това каза днес президентът Румен Радев за сделката с ЧЕЗ. Той за втори пореден ден коментира темата за продажбата на електроразпределителното дружество.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е разтревожен от сделката на ЧЕЗ с малко известната "Инерком", а след това видя заговор срещу него и правителството му. Преди това чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че е шокиран от продажбата.

От информация в чешкото издание, близко до Бабиш - "Лидове новини", стана ясно, че две български банки ще финасират сделката.

 
Днес Радев поиска да знае защо банките ще бъдат толкова щедри към тази фирма и отново във въпросителна форма предположи политическа подкрепа за нея.

"Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции", продължи Радев и попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея.

Зададох въпроси за сделката на ЧЕЗ, а вчера премиерът даде някакви съвети. Всички очакваме отговори.

Част от въпросите, които Радев зададе вчера:

"Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция. И защо досега имената на банките, най-прозрачните, публични финансови институции, се крият. Това са много въпроси. Също така има ли политическа гаранция тази фирма."

"Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месеци се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици? Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена. Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерството на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени? Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини."

"Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум? Това са въпросите", коментира той и днес.

Радев няма да свиква КСНС само по казуса ЧЕЗ.

"Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, АЕЦ „Белене“ и ЧЕЗ са частни случаи", обясни той.

Той коментира и призива на Борисов да разговаря с чешкия президент Милош Земан, така както българският премиер вчера се чу по телефона с колегата си Бабиш.

"Разбира се, че съм склонен да разговарям с чешкия президент, но нека не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и затова казвам, че е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране", каза той.

Попитан дали представители на президентската администрация ще присъстват в парламента на изслушването на хората, свързани със сделката на заседание на комисии, Радев отговори, че ще има такива.

"Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с един средносрочен хоризонт 2030 г. и дългосрочен 2050 г. Ако нямаме такава стратегия, всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал", каза още държавният глава.