Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В свое писмо до Специализирания наказателен съд основният обвиняем по КТБ Цветан Василев апелира делото да бъде прекратено. След като вчера съдия Виржиния Петрова разпореди подготвителното разпоредително заседание да започне без него, адвокатът на бившия банкер Константин Симеонов изчете тази сутрин становището му.

То е, че в обвинителния акт на спецпрокуратурата "се инкриминира главно кредитната дейност на КТБ, която е основна дейност за нея" и е била осъществявана съгласно законите.

"Това доказват многобройни одити от годините, направените 2 ревизии от страна на БНБ, управление "Банков надзор" и присъден международен кредитен  рейтинг от "Муудис", пише Василев.

Той смята, че кредити са инкриминирани "без никакви критерии" и изтъква, че та са едва 1/3 от портфейла и "изцяло работещи към датата на поставяне на банката под специален надзор на 20 юли 2014 г. в резултат от силно нарушена ликвидност, вследствие акция на прокуратурата и оркестрална кампания на определени медии".

Той нарича работата на прокуратурата "необосновано, неясно и недоказано обвинение под форма на таблоиден памфлет" и че там се сочели единствено договори за непогасяване на задължения на фирми към КТБ АД след датата на поставянето й под специален надзор.

Василев пак повтаря, че "нито стотинка от тези кредити не е отишла в нечия сметка или каса от незаслужено обвинените от т. нар. организирана престъпна група" (ОПГ).

Той изтъква още, че тези активи са били използвани по разработен от главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов "модел за финансиране на други фирми, неслучайно невключени" в обвинението.

Цветан Василев допълва, че е доказал, че "чрез редица престъпни деяния активи на банката са попаднали в ръцете на главните организатори на нейния фалит".

Но прокуратурата не разследвала това.

Затова той моли СНС да прекрати съдебното производство поради липса на престъпление и несъществуване на "измислената от прокуратурата ОПГ".

Декларирайки своето "дълбоко уважение към специализирания съд", той дава и един съвет - че членът за организирана престъпна група (321 от НК, б.р.) е приложим и трябва да има друго дело срещу друга ОПГ - "за подготовка, организиране и фалиране на банка чрез последващо обогатяване и чрез разграбване".

"Главни участници в нея трябва да бъдат началникът на вносителите на обвинителния акт и кресливият медиен магнат с финасирани от банката медии.

Това са лица, които вече са номинирани в иска до Държавния департамент на САЩ", казва Василев.

Ключови думи

Коментари

Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

До СиДжей:

СиДжей, абе много те боли за този престъпен изрод!? И 320 млн. за ТВ7 ли смяташ, че са ОК? То само за ТВ7 трябва доживотен затвор, да не говорим за 42 млн. към хора като Льоночка Руская и т.н.

На всеки би трябвало да е

На всеки би трябвало да е ясно, че в прокуратурата има огромен проблем, който на всичкото отдолу ни е посочван във всеки един доклад по мониторинга от ЕС. Баце си мисли, че може до безкрайност да протака реформите и да замита следите, но виждаме сега със случая "ЧЕЗ", че нещата му се изплъзват извън контрол. Защото едно е да кажеш "обещавам че ще се строи само 2-ри лифт", а съвсем друго е да го разпишеш в закона, че ще се строи само 2-ри лифт. Той сега е в небрано лозе - хем "той си го избра", хем практически ЦацарОФФ е тотално безотговорен, в смисъл, че не дължи обяснения на никого защо прави или не прави нещо. Надявам се, че идеята за съдебна реформа в частта й касаеща прокуратурата, да се върти все по-често в бойковата глава. Ако ли не - ДПС вече се готвят да управляват с БСП, а след това дори и да има милионни протести, ГЕРБ ще видят власт през крив макарон.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.