Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Членове на семейството на Владимир Путин и руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) вероятно стоят зад изпирането на доста голяма сума пари чрез сметки в естонския клон на най-голямата датска банка.

Това съобщава англоезичното издание на копенхагенския вестник "Берлингске".

Информацията е от изобличаващ доклад, написан от служител на Данске банк и изпратен директно до нейното ръководство в Копенхаген през декември 2013 г.

Според документа през декември 2013 г. в естонския филиал на Данске банк "вероятно е разкрито", че определени лица, стоящи зад подозрителна компания, притежаваща сметки в банката и извършваща "подозрителни плащания", също така "включват семейството на Путин и ФСБ".

В доклада се съдържа името на Игор Путин - братовчед на руския президент, който е бизнесмен и политик, твърди "Берлингске". Там има имена и на хора, свързани с висшето ръководство на ФСБ.

Подробният доклад, до който вестникът е получил достъп, предупреждава шефовете на  Данске банк, че самата банка "може да е извършила криминално нарушение",  че "вероятно е нарушила редица регулаторни изисквания" и че вероятно "помага в прането на пари".

Авторът на документа отбелязва "почти пълната липса" на контрол на прането на пари в естонския филиал на датската банка.

"Точно когато си мислите, че този случай не може да бъде по-сериозен за Данске банк, той стана такъв", заяви експертът по пране на пари Якоб Деденрот Бернхофт.

"Тази нова информация показва, че това е съвсем уникален случай с външнополитически разклонения, които са извън въображението на всеки човек", допълни той.

Според новата информация висшето ръководство на Данске банк знаело още през 2013 г., че има доста по-сериозни нарушения в естонския филиал, отколкото посочените от банката.

Досега ръководство е обяснявало, че е знаело доста добре, че контролът срещу прането на пари е бил твърде недостатъчен, за да бъде попречено на естонския клон "да бъде използван потенциално за пране".

Едва миналата година - след като "Берлингске" разкрил настоящите размери на далаверите, изпълнителният директор Томас Борген наредил широкомащабно разследване, като изтъкнал, че проблемът е "по-тежък от предполагаемото".

Не е добре обаче, че разследването се води от самата Данске банк, смята друг експерт - Уле Рисагер. Същевременно нито датският регулатор за финансови услуги, нито полицейският отдел за финансови престъпления са дали знак, че участват в него.

Подозрителните плащания

Филиалът на Данске банк в Талин, Естония

Докладът бил изпратен на 27 декември 2013 г. до централата на Данске банк в Копенхаген и адресиран до Роберт Ендерсбю, оглавявал по онова време екипа за управление на кредитите и рисковете, както и дясна ръка на Томас Борген.

Документът бил пратен и до Ивар Пе, шеф на дейността на банката в Балтика, както и до служители, отговарящи за борбата срещу прането на пари, и до отдела за вътрешни одити.

Никой от тях не пожелал да коментира пред "Берлингске".

Докладът описва следния ход на събитията:

• През лятото на 2013 г. естонският филиал на Данске банк научил, че негов клиент - регистрирана във Великобритания компания на име "Лантана трейд" ООД, представила фалшив отчет на финансовите си сметки през властите в Обединеното кралство.

• Компанията представила изключително ниски цифри на печалби и била регистрирана като неактивна въпреки всекидневния поток на големи суми пари през банковите ѝ сметки.

•"Лантана трейд" извършвала също така "подозрителни плащания", а филиалът не разполагал с достатъчно информация "кои са собствениците бенефициенти".

• Клонът започнал тогава да разследва компанията и близо 20 свързани с нея фирми, които често прехвърляли големи суми една към друга през сметки в Данске банк-Естония.

"Вероятно било разкрито, че те включват семейството на Путин и ФСБ", се казва в доклада.

Там се отбелязва също, че "собствениците бенефициенти са обвързани с редица руски банки, закрити през последните години".

Братовчедът на Путин

От "Берлингске" се свързали с редица запознати източници, за да потвърдят и разширят информацията. Всички говорили независимо един от друг.

Според тях информацията се отнася за кръг от лица, сред които Игор Путин - бизнесмен и политик, който е братовчед на президента и има тесни връзки с ръководството на ФСБ.

От вестника са опитали безуспешно да се свържат с Игор Путин чрез неговата фондация.

Редица медии описват как същата група лица в продължение на години превзема малки руски банки, включително подмосковната Промсбербанк.

Някои от тези банки впоследствие фалирали или били закрити от властите, след като било установено изтичането на подозрително големи суми от тях и извън Русия.

От "Берлингске" научили, че това е причината, поради която естонският филиал на Данске банк получил предупреждение от руски съдружник през 2013 г. да избягва клиенти, свързани с Промсбербанк, или свързани с нея лица.

По-късно пред същата година от филиала установили ясни връзки между "Лантана трейд" и Промсбербанк. Това твърди бивш служител на клона, пожелал анонимност.

Заплахи, глоби и затвор

Тогава от Данске банк-Естония се свързали незабавно с представителите в Русия на "Лантана трейд" и поискали данни за собствениците. Искането обаче не било изпълнено.

Твърди се, че служител на Данске банк излязъл шокиран от неприятна среща в Москва.

Малко по-късно с персонала на естонския филиал се свързали рускоговорещи лица, които отказали да се назоват, но отправили заплахи:

"Банката ще потъне след всичко това."

"Наистина ли си мислите, че можете да се приберете спокойно у дома нощем?

Он Данске банк-Естония решили да закрият сметките на "Лантана трейд" и тези на близо 20-те свързани с нея компании, които често си разменяли големи суми.

Тогава станало ясно, че тази група от клиенти извършва и други незаконни дейности. 

Някои от свързаните с "Лантана трейд" компании били в центъра на друг международен скандал с пране на пари, поради който германската Дойче банк се съгласила да плати солени глоби. Те въртели огледална търговия чрез използването на борси.

Според Блумбърг и изданието "Ню Йоркър" Игор Путин и свързаните с ФСБ лица вероятно стоят и зад измамата с участието на Дойче банк.

Руският посредник Алексей Куликов също бил сред тези, чиито сметки били закрити в Данске банк-Естония. В момента той е в затвора за участието в измама в Промсбербанк. А всички 20 компании, споменати по-горе, вече са закрити.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.