Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокурата на щата Ню Йорк и американското министерство на правосъдието започнаха разследване за пране на пари срещу руския олигарх Генадий Тимченко, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Той е един от най-приближените хора на президента Владимир Путин и често е наричан негов ковчежник. Неговата компания "Стройтрансгаз" бе спечелила търга за строителството на българския участък от газопровода "Южен поток". Тя обаче се оттегли от проекта, след като САЩ и ЕС го вкараха в черните си списъци и замразиха авоарите му. Личното му състояние за тази година се изцизлява на 15,3 милиарда долара.

Тимченко е заподозрян в корупционни сделки в Русия чрез използването на американската финансова система, пише "Уолстрийт джърнъл". Прокурорите и служителите на правосъдното министерство в САЩ отказали да съобщят подробности пред изданието. Отказали и Тимченко, и представители на руския гигтант "Роснефт", продавал петрол на регистрираната в Кипър търговска компания "Гънвор", в която до март 2014 г. олигархът бе главен акционер.

Дмитрий Песков - прессекретарят на Путин, заявил, че не знае за никакво разследване. Но изтпъкнал, че между руския президент и Тимченко няма никакви финансови отношения.

По-рано представители на американските власти твърдяха, че руският президент има дял в "Гънвор". Според нензован източник в хода на разследването е планирано да се изясни дали сключените от Тимченко сделки имат връзка с личното богатство на Путин. Песков нарече тази информация "гупост".

Сделките, които САЩ смятат за съмнителни, били сключени преди няколко години. Става дума най-вече за договори за препродажба на петрол, подписани между "Гънвор" и "Роснефт". Следствието иска да установи изкупните цени на суровините, определяни от "Гънвор". Компанията препродавала петрола на трети лица, предимно зад граница.

Разследването се извършва в рамките на Инициативата за връщане на похитените архивие започнала през 2010 г. Тя е известна с абревиатурата KARI (Kleptocracy Asset Recovery Initiative). Доскоро в нея фигурирали само бизнесмени, чиновници и компании от Африка и Близкия изток. В сайта на американското правосъдно министерство засега няма никаква информация за разследване срещу Генадий Тимченко, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.