Имаме досието за приватизацията на ЧЕЗ и то заминава в прокуратурата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на партийното ръководство. За пореден път тя обясни, че 67% от ЕРП-тата са приватизирани от правителството на Симеон Сакскобургготски, а останалите 33% - от първото правителство на Бойко Борисов. С тази продажба Борисов е нарушил стратегия, приета от Министерския съвет, в която се казва, че 33% се запазват, за да може държавата да упражнява контрол.

[[nid:64778]]

Според Нинова твърдението на Борисов, че не знае за тази продажба или е невярно, или от ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора да уведомят предварително и писмено българската държава, че ще продават.

"Ние смятаме, че Бойко Борисов е знаел и че е в основата на тази сделка", заяви Нинова.

Според нея отлагането на избора на нов енергиен министър показва, че ГЕРБ са в паника и че лобита в партията се борят кой да овладее сектора.

Нинова определи Теменужка Петкова като "поредния изгорен бушон, с който смятаха, че нещата ще приключат". Според нея е очевидно, че Гинка Върбакова, собственик на фирмата "Инерком", която ще получи бизнеса на ЧЕЗ в България, е подставено лице.

"Някои друг стои отзад", заяви Нинова.

От БСП внасят и искане за анкетна комисия в парламента по въпроса. Социалистите ще се срещнат с чешкия посланик в четвъртък.

"Зад ЧЕЗ стои чешката държава и е нормално и българската държава да прояви интерес какво се случва. Внесохме искане за изслушване утре на премиера и да бъде първа точка в дневния ред на Народното събрание", каза още Нинова.

И допълни:

"Искаме спиране на сделката за ЧЕЗ чрез всички възможни законови механизми."

Според нея такова спиране е възможно.