Енергийният министър Теменужка Петкова може и да запази поста си. Това стана ясно след заседанието на коалиционния съвет на управляващата коалиция. Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че до края на седмицата ще има изслушване по темата в енергийната комисия и в комисията за контрол над службите в парламента. Решението за това дали тя остава и кой евентуално ще я наследи на поста щяло да бъде взето през следващата седмица.

В края на миналата седмица, когато Петкова съобщи, че подава оставка заради сделката с ЧЕЗ, премиерът Бойко Борисов коментира, че тя ще бъде приета и ще се обсъжда кой да бъде неин заместник.

"Що се касае до оставката на Теменужка Петкова, решението, което имаме днес, е след като приключат всички тези изслушвания, всички тези дебати, оставката да бъде разгледана като възможност дали да бъде приета, или да се търси вариант за нов министър на енергетиката, това да стане на по-късен етап – по всяка вероятност следващата седмица", обясни днес Цветанов.

И допълни:

"Ще предложим на съвместно заседание на комисията по енергетика и комисията за наблюдение на специалните служби да бъдат изслушани органите, които имат отношение към проверката на сделката за ЧЕЗ."

[[nid:64778]]

Цветанов добави, че по време на срещата министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с чешкия си колега Андрей Бабиш, за да бъдат предоставени документи по сделката с активите на ЧЕЗ.

"Приет е ангажимент документите, които ще получим, да бъдат използвани в дискусията, която ще се проведе в българския парламент, за да отпаднат абсолютно всички спекулации относно тази сделка, която е извършена на територията на Чехия", добави Цветанов.

На изслушването ще бъде поканен и представител на президентството.