Неделя сутрин, 25 февруари. Лекцията с въпроси и отговори на премиера Бойко Борисов пред младежкия партиен актив. Млади хора от ГЕРБ, събрани в Сандански на 9-ия зимен университет, организиран специално за тях, внимават, докато Борисов им разказва за актуалната политическа обстановка у нас и по света. Слушат и вярват. Какво чуват е въпросът.

Темата на темите - продажбата на ЧЕЗ на някоя си г-жа Гинка Върбакова - сделка за "скромните" 320 млн. евро, довела до оставка на министър поради познанство с госпожата, няма как да се пропусне. А и БСП тъкмо предния ден са обявили как искат вместо госпожата, държавата да извади парите и да си купи ЧЕЗ... Призив за национализация, макар все пак срещу пари и не насила, дошъл от левицата, няма как да остане без отговор. Просто защото е очевидна дивотия. Макар последователна и очаквана дивотия.

Но... Какво каза лидерът на ГЕРБ на своите младежи, не на медиите, не на БСП, не на някой друг - на младежите в собствената му партия, които дори не е нужно да бъдат облъчвани с пропаганда, защото така и така очевидно си му вярват...

"Сделката за ЧЕЗ се извърши в Чехия, както и тази за Нова тв. При Нова тв цената бе 182 млн. евро. По тая логика що не си я одържавихме - щяхме да и имаме още една държавна телевизия. Същото е и с ЧЕЗ – сделката е в Чехия. Колегите от БСП сега казват - държавата да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо, що го продадоха?"

"Заложили са да няма никакъв контрол. Имаше проверки и от регулатор, и от прокуратура и трите дружества сега водят дела срещу България."

"А останалите две ЕРП-та защо да не ги купим, след като и с трите се съдим от години?"

"Ако ще изкупуваме – що не изкупим и "Нефтохим”, и банките, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове? Това мога да им предложа - да национализираме всичко!" 

Иронията за национализацията си е съвсем уместна, а призивът на БСП - съвсем неуместен. Подчертаната част от думите на Борисов обаче е важна. Защо ли? Защото не е истина. Борисов, улисан в стремежа да громи БСП под път и над път и да ги обвинява във всички грехове - умишлено или не, - подведе младежите на ГЕРБ.

Кой продаде ЕРП-тата? Не, не е БСП

Процесът на приватизация на първите 67% от държавните дялове в електроразпределителните дружества се случва в далечната вече 2004 г. - към края й. Младежите на ГЕРБ вероятно тогава са били деца, най-много тийнейджъри. Не помнят, няма и как. Борисов обаче би трябвало да помни.

По това време БСП е в опозиция. На власт е кабинетът на НДСВ начело със Симеон Сакскобурготски. В коалиция с ДПС. Министър на икономиката е Лидия Шулева, а на енергетиката - Милко Ковачев, въпреки че към края на това управление и там имаше рокада. В същия този кабинет изгрява звездата на Бойко Борисов в публичния живот - тогава той е главен секретар на МВР - но това, да речем, е професионална, а не политическа длъжност. Първият политически опит на Борисов обаче също е с НДСВ - той е кандидат за депутат от партията на царя на парламентарния вот през 2005 г. и води не една, а две депутатски листи (в Пловдив и в Благоевград). В крайна сметка се отказва да е депутат, а няколко месеца по-късно кандидатства като независим кандидат за кмет на София. И печели изборите... Историята нататък е ясна. 

По същото това време - когато тече приватизацията на ЕРП-тата, социалистическата партия не просто е против. На заседание на партийния пленум от края на октомври 2004 г. БСП произвежда документ, в който в прав текст се казва, че ги „тревожи идеологическата позиция, че българската държава е лош собственик, а чуждите държавни компании са добър собственик“. Причината за това изречение е именно интересът на чужди държавни компании като ЧЕЗ за приватизация на ЕРП-тата. Друга дума от позицията на БСП тогава, произнесена от Петър Димитров (по-късно министър на енергетиката в кабинета на Тройната коалиция - б.р.) е "колонизация".

„Повечето купувачи са държавни или държавно-общински компании, т.е. приватизацията приема форма на външна национализация - колонизация", казва Димитров, цитиран от "Капитал".

Тогава БСП отнася - съвсем на място - жестоки критики в медиите, че връща риториката от времето на Жан Виденов в XXI век.

Кой продаде и останалите държавни 33% от ЕРП-тата?

Премиерът Бойко Борисов не само се възмути как БСП продали нещо си, ами им приписа и как не били заложили никакъв контрол, защото държавата останала с 33% от дяловете в ЕРП-тата, а не с контролен пакет от 34% например... Това също е стара негова теза - още от първия мандат. Ако обаче е било важно държавата да има някакви дялове въобще, то как да си обясним, че остатъчните акции от ЕРП-тата бяха обявени за раздържавяване през 2011 г. - по времето на първия кабинет "Борисов". В него коалиционни партньори нямаше - имаше плаващи парламентарни мнозинства, но с кого Борисов да се съобразява - не. Окончателната приватизация стана чрез сделки през борсата. И неслучайно тогава управлението се хвалеше и с добрата постигната цена за държавните акции, и с прозрачността на процеса. Съвсем наистина имаше с какво да се похвали.

Самата идея да се "гонят" ЕРП-тата у нас, да се "национализират" и т.н. обаче съвсем невинаги е била чужда на самия Борисов. Нищо че сега й се подиграва. През 2010 година самият той като премиер заплаши, че може да развали приватизационните сделки от 2004 г. После размисли и реши, че национализацията е твърде крайна мярка (тогава критика дойде и от Брюксел в лицето на еврокомисар Кристалина Георгиева - б.р.). Затова Борисов прати на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН проверки на ДАНС. После пък се обърна към електроразпределителите, че "ако не влязат в час - ще ги сменяме". А и от тях нямало нужда, били "лошите инвеститори"...

Дали някой лошо съветва Бойко Борисов какво да говори публично (неотдавна беше подведен и за местоработата на човек от екипа на президента Румен Радев, та това повлече конфликт с президента...), дали става дума за прозаична изневяра на паметта, или се разчита на това, че колективно аудиторията страда от лоша памет - не знаем. Но за друго ми е думата. Заслужават ли младежите на ГЕРБ лидерът им да се възползва - волно или не, от това, че те няма как да помнят някои неща от близкото минало? Защото "тогава са били бебета или по-малки" (по самия Борисов)?