Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няма как да ги защитим интересните на ЕС, ако няма нормални отношения с Турция и Русия. Ако няма мир, ако няма спокойствие.

От векове на Балканите е имало нашествия, войни, това робство, иго, не знам историците как го наричат сега... По-познато ни е като турско робство, сега е Османско владичество... Нищо не променя историята, че сме клани, избивани и завладявани. Това как ще го наречем... Но никой не може да ме убеди, че ако няма нормални отношения с Турция и Русия може да има успех на Балканите.

Така премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ обясни международната обстановка в региона пред младежите от ГЕРБ, събрани за поредното издание на Младежкия университет на ГЕРБ в Сандански. Поводът - колебанията дали ще бъде проведена срещата между ЕС и Турция, планирана за 26 март във Варна с домакин Борисов, както и поисканата от Кипър и Гърция остра декларация на ЕС срещу действията на Анкара, свързани с находището на газ край Кипър. 

Всички интереси са преплетени на Балканите. Преди година Западни Балкани - нямаше термин. Успях така да го наложа, че сега всички искат да участват, обясни Борисов и разказа за разговорите в Брюксел на неформалната среща на Европейския съвет, на която е повдигнат въпроса за Турция.

По думите на премиера на Балканите влияние по линия на православното християнство Русия има своето влияние, при мюсюлманите – Турция и винаги може да има напрежение, затова разговорите са ключови за региона. И ако се постигне баланс - "след 10-15 години Балканите ще са най-хубавото място за живеете - защото има планини, красоти..."

Борисов припомни, че въпреки че България е подкрепяла винаги и гърците, и приятелите ни от Кипър, които сега искат декларации срещу Турция, самите не са постъпили некоректно към България, когато са позволили "Турсски поток" да заобиколи България. 

Премиерът показа пред младежите карти и графики на транспортни коридори, които преминават през България и Западните Балкани към Европа. И подчерта колко са важни.

За "Юлен" и втория лифт

Не бих позволил в ГЕРБ да се използват обидни епитети за протестиращите за Пирин, каза още Бойко Борисов. По думите му няма нищо лошо да се проверяват концесиите. 

"Те (протестиращите - б.р.) вече са наплашени, че когато се разреши нещо, след това винаги стават нарушения, презастрояване, местните власти невинаги устояват на натиска на едрия бизнес", обясни премиерът.

Той обяви, че и природозащитниците не са против втория лифт. А и с тях можело да се намери общо сечение "и да се разберем". По думите му към втория лифт трябва да има и съоръжения, и  вода за изкуствен сняг.

 
Премиерът говори и за магистрали, и за околовръстни пътища, и за "Дунав мост 2". Преди ГЕРБ да управляват "през Враца се минаваше така, че една пломба не можеше да ти остане". Борисов "благослови" еврокомисаря Йоханес Хан с думите "Господ да го поживи" за това, че не е спрял финансирането за изграждането на втория мост над Дунав.

За Европредседателството

"Европредседателството ни е много успешно, отлично, това е оценката на колегите. В същото време БСП нямат желание да имаме успешно председателство и им е криво. Минаха два месеца, като войник в казармата броя дните до края. На 1 юли с голям кеф ще посрещна Джулая на морето. Тогава ще им отговоря на БСП, но не като европеец. Сега стискам зъби".

Така премиерът Бойко Борисов отговори на отговор на въпрос на младеж от ГЕРБ. Премиерът пак разви тезата си, че БСП му завиждат:

Криво им е на БСП, кофти им е, че съм с лидерите на Франция, Германия, Холандия и др. Яд ги е. Освен шербет има и малко капучино, нещо гурме...", пошегува се Борисов и се обърна към заместника си Цветан Цветаов дали ГЕРБ биха завиждали, ако бяха на мястото на БСП - "Цветанов, ти щеше ли да ги нападаш така яростно? Сигурен съм, че щеше да го правиш. Аз, сигурно - не", допълни Борисов. 

 

 

Ключови думи

Коментари

 's picture

anelia mileva

''Нищо не променя историята,

''Нищо не променя историята, че сме клани, избивани и завладявани. ... но никой не може да ме убеди, че ако няма нормални отношения с Турция и Русия може да има успех на Балканите....'' Това грешка на езика ли е? Така простичко е сложил в един кюп и Турция и Русия. Двама диктатори с неприкрито желание да определят ''духовните ценности'' ( на православни и мюсюлмани) според геополитическите си апетити.
 's picture

Бобо

Боже събери си вересиите

Тоз гении на историческите науки , еднокнижника Бацко ще ни учи на история и дипломация , няма по голяма пародия , щеше да е смешно , ако не бе тъжно ....
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Разкрачена Борисова България!

Тезата, че на Балканите не може да има спокойствие и просперитет при липса на нормални отношения с Русия и с Турция по принцип е вярна. Проблемът се състои в това, че ние под нормални отношение разбираме взаимно уважение, зачитане волята на българите да живеят в независима държава, сами да избират пътя на своето развитие, и, разбира се, равнопоставени икономически и търговски отношения. И тъй като ресурсът ни за защита е несъизмерим с руските и турските възможности за агресия, те, и особено русите, искат вечно да ни доят с неравнопоставени икономически и търговски договори, да сме винаги в руската политическа орбита, с користни цели да се месят непрекъснато във вътрешните ни дела, да се откъснем и да не черпим опит, познание и подкрепа от по-образованата, по-добре развитата, по- демократичната и с по-добре уредени държави Европа, а да бъдем дружка на изостаналата и недемократична Русия, която от средата на ХV век непрекъснато се разширява чрез анексии на чужди територии, и няма намерение да изостави имперската си доктрина за разбиране на света. Щом сме малка държава трябва да слугуваме на мощна Русия и да не мъркаме от непрекъснатото руско яхане. Същата идея застъпва и надигащата се Турска империя. Бойко със желание чиракува на Русия за сметка на бедността на българите, на лошо устроената ни държава, защото така иска Кремъл: да сме парцаливи, беззаконието да се шири в държавата ни и т. н. Чиракува, защото като русоудобен, Русия подкрепя политическата му кариера. Плевнелиев заклейми анексията на Крим и изчезна от политическата сцена. НАЙ-НЕПРОСТИМАТА ВИНА НА БОРИСОВ Е, ЧЕ СЕ ПИШЕ ЕВРОПЕЕЦ, А ИКОНОМИЧЕСКИ ОБВЪРЗВА БЪЛГАРИЯ С РУСИЯ, Т.Е. ПРАВИ НИ РУСКИ РОБИ ОТ НОВ ТИП, БЕЗ ВЪЗМОЖНОСТ ДАРЖАВАТА НИ ДА ПРОСПЕРИРА. Последицата – най-бедната и неуредена държава в Европа с най-бързо топене на българския етнос. Младежките академии на ГЕРБ са средство за подготвяне на русофилно мислещи бъдещи политици, тоест – ако слушат баба си Русия, имат шанс да осъществят политическа кариера, разбира се за сметка на изтриване на българската идентичност. Да сте чули Борисов да се ядоса на граф Игнатиев за политическото убийство на Апостола, или за убийството на писателя Георги Марков, който можеше да се развие до нобелист? Съседите ни имат носители на Нобелови награди, но не и ние. В заключение - всеки може да си отговори на въпросите: имперска Русия и имперска Турция могат ли да бъдат наши искрени приятелки и благодетелки? И Борисов предател и ликвидатор ли е на българската държава или не? И защо воюва за разкрачена България – между Евразия и ЕС, тоест разкрачена между по-мизерното и по-доброто!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.