На "Позитано" 20 днес ще се проведе пленум на БСП. Макар и формално в дневния ред да се съдържат въпроси най-вече на ниво местни структури, очаква се социалистите да обсъдят и два наболели въпроса - собственият им референдум за Истанбулската конвенция и свалянето на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание.

Както е известно, в края на миналия месец, лидерът Корнелия Нинова обяви, че партията смята да подложи спорния въпрос с ратифицирането на конвенцията на национално допитване. За целта социалистите събраха и внесоха 74 подписа, с което на практика стартираха процедурата.

Малко след Нинова обаче към инициативата за национално допитване по въпроса "за" или "против" конвенцията, се включи и вицепремиерът, съпредседател на Обединени патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Каракачанов обаче реши да "надгради" идеята за допитване с въпроси за "гей бракове" и "джендър понятия".

Междувременно в левицата са започнали да размислят за собствения си референдум, научи Клуб Z. Членове на партията са убедени, че ако той се осъществи, по време на информационната кампания, съпътстваща по закон всяко допитване до народа, ще започват да се изказват откровено ксенофобски тези. И оттам насетне левицата неизменно щяла да бъде свързвана с езика на омразата. Затова и на пленума щели да поставят въпроса дали БСП да не оттегли подписите си за иницииране на допитването.

Така или иначе засега ГЕРБ замете темата с конвенцията "под килимчето", изпращайки текстовете за тълкуване в Конституционния съд. А КС няма законов срок за произнасяне. Отделно, в последвало тв интерво - в бТВ - Борисов даде заявка, че тя нама да бъде ратифицирана без да има национално съгласие.

На пленума на Корнелия Нинова щял да бъде поставен и въпросът със свалянето на Жаблянов от зам.-председателския пост в парламента. Противно на очакванията, че ще бъде критикуван самият Жаблянов, автор на изречението за Народния съд като неизбежен и необходим, поместено в декларацията на социалистите против Луковмарш, критукувана щяла да е Нинова - за това, че е свалила спорното изречение, след като декларацията в първоначалния й вид вече беше сведена до медиите.

Според социалисти така Нинова само е раздухала скандала и е дала повод на ГЕРБ и част от "патриотите" да инициират свалянето на Жаблянов от ръководния пост в НС. Скандалът можело да се размине "като всяко чудо - за три дни".

Иначе от левицата все още не са започнали със събирането на подписи за сезиране на Конституционния съд за противоконституционност на мотивите и процедурата, с която тази седмица бе гласуването отстраняването на Жаблянов. Очаква се това да стане следващата седмица.