Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако си мислите, че интелектът е даденост, грешите. Все повече изследвания показват, че начинът, по който подхождаме към решаването на различни проблеми и изобщо информацията, с която захранваме нашия мозък, може значително да подобри умствените ни възможности.

При това, поумняването не е свързано с много четене и отделяне на време, показват резултатите от анкета на сайта за въпроси и отговори Quora.com. На въпрос на потребител Какво трябва да направя, за да ставам малко по-умен всеки ден, отговори са изпратили както психологически консултанти, така и неспециалисти. Ето 10 предложения, подбрани от Businessinsider.com.

Използвайте рационално своето време онлайн.

Да се откъснете от работата и да влезете за малко във фейсбук или да погледате дневната колекция от смешни снимки? Всеки го прави. Но мрежата е пълна с образователни ресурси като различни курсове, лекции и съвети за обогатяване на речниковия язапас. Вместо да гледате катеричката, която кара водни ски, нахранете мозъка си с нещо по-рационално.

Водете си записки.

Не трябва да бъдат дълги, но е добре всеки ден да отделяте по някоя минута за да напишете това, което сте научили или което ви се е случило.

Направете си списък на свършените неща.

Сериозна част от интелекта е свързана с доверието и щастието, затова подкрепете и двете, като си водите списък не само на задачите, но и на свъшената работа.

Играйте настолни игри..

Настолните игри и пъзелите са отлично упражнение за мозъка. Играйте скрабъл или морски шах без да използвате трикове и подсказвания.

Намерете си умни приятели.

Може да не е добре за самочувствието, но контактът с по-умни хора от вас е един от най-бързите начини да научите нещо. Запомнете: вашият коефициент на интелигентност е средното аритметично от този на петимата ви най-близки хора.

Четете много.

Всеки го знае, друг е въпросът коя литература най-много спомага за тренировка на мозъка. Отговорите са най-различни – от ежедневната колонка във вестника, до различна смесица от документалистика и проза. Но всички са на едно мнение – количеството е по-важно от качеството. Така че, четете много.

Обяснявайте на другите.

Ако може да обясните с прости думи нещо на друг човек, това означава, че и вие го разбирате добре, казал е Айнщайн Най-добре може да проверите, че сте научили нещо и сте го запомнили, като се опитате да го обясните на друг.

Правете различни нови неща.

Известна е случката със създателя на „Епъл“ Стив Джобс, който напуснал университета и се записал на курс по калиграфия. Едва ли имало сериозна бизнес логика, но уменията му помогнали да направи красиви шрифтовете в първите компютри на „Епъл“.

Така че всяко познание е от полза, просто трябва да изпробвате различни нови неща. В един момент те ще окажат влияние върху живота ви.

Научете нов език.

Не трябва да го владеете перфектно писмено и говоримо. Има достатъчно сайтове, чрез които може да го направите и от вкъщи.

Дайте си почивка.

Намерете време да се отделите от външните дразнители. Освободете мозъка си чрез тичане или ден почивка, през който да дадете равносметка на това, което сте постигнали.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.