Няма по-добре пазена граница от българо-турската, заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Мюнхенската конференция на тема "Нови идеи за Европа".

Той акцентира върху усилията и мерките, които България полага за сигурността не само на своята територия, но и на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. В своята реч Борисов изложи и добрите финансови показатели на страната.

"България е една много лоялна и дисциплинирана държава, тя стриктно спазва маастриските критерии", обяви премиерът като цитира актуалните резултати от фискалната политика, която провежда българското правителство."Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме тези критерии е време да ни приемете и в Еврозоната и в Шенген. Трябва тези, които са отличниците да получат и отлични резултати за труда си", каза Бойко Борисов.

Министър-председателят подчерта, че Българското председателство на Съвета на ЕС дава възможност да се постави темата за Западните Балкани, но и за отношенията на ЕС и големите му съседи.

"В инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридорите 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Колкото и да ги подценявате, няколко войни тръгват от Балканите. Решението за там е бързо присъединяване към НАТО и ЕС", подчерта премиерът Борисов и призова Европа да не се дели по отношение на въшнополитическите въпроси, а да работи единно. 

Борисов сред участници в Мюнхенската конференция.

Премиерът постави акцент и върху важността на добрите отношения между ЕС и Турция, като поясни, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция и Европа разчита на нея.

"Затова съм много доволен че ЕС реши да нормализира отношенията си с Турция. Не само заради мигрантите, но заради сътрудничеството и подкрепата в рамките на НАТО", каза Борисов. 

На събитието присъства и европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който приветства работата на премиера по темата за Западните Балкани.

"Това, което правите за Европа е много впечатляващо", отбеляза Йотингер.

Той отправи пожеланията си за успех на премиера Борисов и българското правителство и подчерта, че България има шанса да интегрира страните от Балканите, които все още не са част от Европейския съюз.