Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира пред бТВ актуалното напрежение между премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и замесения в това Делян Пеевски.

"Това, което виждаме от вчера, е ефектът "Магнитски". Очевидно е, че нашите играчи почват силно да се изнервят, че може на някои от тях да им бъдат наложени санкции", каза Иванов.

Преди дни стана ясно, че жалбата на Цветан Василев по Глобалния закон "Магнитски" се разглежда от Държавния департамент и Министерството на правосъдието на САЩ и резултат може да има във всеки момент. Банкерът в изгнание нае адвокатската кантора Jefferson Waterman International (JWI) да задвижи процедура за санкциониране на замесени в корупционни схеми висши държавни служители в България по глабалния закон "Магнитски".

Целта е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров. Глобалният закон "Магнитски" дава право на американското правителство да налага санкции срещу нарушители на човешките права и замесени в корупционни схеми навсякъде по света. Мерките включват забрана за влизане в САЩ, замразяване на авоарите под американска юрисдикция, както и забрана за американски граждани да поддържат бизнес отношения със санкционираните.

Христо Иванов заяви, че в България институците не работят, а подобни въпроси трябва да получават институционален отговор.

"Г-н Пеевкси вероятно е най-мащабиният примеер за това как в България се разрушава институционалния ред, за да се създават икономичекси изгоди. Г-н Пеевски е централен герой в последните 10-15 години", заяви Иванов.

Той припомни, че премиерът се е опитал да се разграничи от Пеевски и Цеко Минев. Но има въпроси натрупани с години, на които не се отговаря, защото нямаме работещи институции и преди всичко работеща прокуратура. Иванов изтъкна, че банковият надзор също не работи.

"Вратите на Бългаия към Шенген ще останат затворени. Борисов пропилява бъдещето на страната", заяви Иванов.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.