След като транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) одобри днес предложенията за разширяване на зелената зона с части в "Красно село", "Възраждане", "Оборище" и напълно в "Лозенец", на 22 февруари се очаква СОС да утвърди промените. Те ще разширят съществуващите сега райони за платено паркиране с още 5500 нови места.

Очаква се те да влязат в сила през юни, тъй като е необходимо време за маркиране на районите и поставяне на колчета. Районната община "Триадица" е започнала разговори за веждането на зелена зона за паркиране по бул. "Витоша" до входа на Южния парк. 

След като в "Лозенец" беше въведена зелена зона в долната част на квартала, сега предстои това да стане и в горната, с което целият район става зелена зона - паркиране срещу заплащане по 1 лев на час. (В синята е 2 лева на час.)

Къде са промените

Разширение с близо 1100 места на зелената зона в "Оборище" - между бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", бул. "Данаил Николаев", бул. "Ситняково", ул. "Черковна" и ул. "Султан тепе".

Около 700 паркоместа в зелената зона в "Красно село" - в квартал "Крива река": между бул. "Гешов", бул. "П. Славейков", бул. "Тотлебен" и ул. "Г. Софийски", и в карето между ул. "Добруджански край", ул. "Йоаким Кърчовски", бул. "Тотлебен" и бул. "Скобелев".

Близо 1400 места в район "Възраждане": в участъка между булевардите "Сливница", "К. Величков", "Скобелев" и "Опълченска" - тоест в кварталите "Зона Б5" и "Зона Б18".

Предстои обществено обсъждане на предложението на район "Триадица" зелената зона да стига до входа на Южния парк откъм бул. "Витоша", около пазар "Иван Вазов".