Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На фона на исканията за провеждане на референдум по въпросите на Истанбулската конвенция, социологическата агенция "Галъп интернешънъл" излезе днес с проучване. Основният извод е, че мнозинството от българите изразява "сериозно неодобрение" към документа.

Изследването е на база проучване "лице в лице" сред 776 души между 2 и 9 февруари, както и експресен сондаж, осъществен между 31 януари и 1 февруари сред 801 души по специалната панелна методика, която осигурява възможно най-висока представителност на данните.

"86% са чули за Истанбулската конвенция. Това на практика означава всички. Сред чувалите 58% не одобряват България да я приеме, а 19% одобряват България да приеме документа. Съотношението е приблизително три към едно. Останалите се колебаят. Във всички социални групи преобладава отрицанието. Известно изключение са привържениците на ГЕРБ, където близо една трета  приемат конвенцията, а две пети все пак я отхвърлят", е основният извод.

"Разбира се, по този въпрос едва ли има огромна запознатост, но в такива обществени дискусии е важно да се провери най-вече какъв образ се е създал. Общият имидж на конвенцията очевидно е негативен за българите", обобщават социолозите.

Логично, гражданите подкрепят различните типове провеки, анонсирани тези дни от институциите - проверки на имущество, проверки на кметове, проверките в БДЖ. Те са свързани с темите с кмета на Септември Марин Рачев, обвинен за раздаване на обществени поръчки на приближени, с конституирането на новия антикорупционен орган, с проврките на лъскавите коли от прокуратурата в акция "Лукс", с разследването на Нова тв за злоупотреби в железниците и пр. 

"78% споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. 20% обаче смятат, че вече е много късно", отчитат по повода от "Галъп интернешънъл".

Във връзка с разкритията по отношение на БДЖ, анкетираните са били помолени да дадат цялостна оценка на железниците по скалата от 2 до 6. Средната оценка е 3.2. 

"Тя е доста нисък атестат за общото състояние на железниците, макар и да не е безнадеждно лош. Обществото е безусловно съгласно, че положението с подобни системи като железниците е твърде тежко, но дава и шансове за поправяне", се казва в заключение в доклада на агенцията.

Коментари

Ех, защо Галъп не са се

Ех, защо Галъп не са се сетили да попитат все пак колко човека са чели цялата прословута конвенция, а тя е само около 40 страници. Жалко наистина, как можем лесно да сме ЗА и ПРОТИВ, само от медийни внушения и пропаганда... Жалко, защото съгражданите ни всъщност са добри хора, но много уплашени, несигурни и невярващи на нищо добро...
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

уплашени и несигурни е евфемизъм

на глупави и лесно манипулируеми. Но аз не съм сигурен, че е само това, както не съм сигурен, че са добри. Защото насилието се шири и има доста гузни съвести, които си намират предлози да ругаят ИК. Глупавите пък ги е срам да си признаят, че станаха маша в ръцете на Кремъл. Колкото до Галъп - никой смислен гражданин не им вярва. Да направят анкета, в която да питат за "насилието", защото ИК вече значи друго в съзнанието на масовия... овен.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.