Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С гласовете на ГЕРБ и ДПС Народното събрание прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност с вносители Делян Пеевски и колегите му от движението Йордан Цонев и Хамид Хамид. Авторите твърдят, че целта на поправките е "спиране на вторичното разграбване на КТБ". Опозицията в лицето на БСП - че става дума за извънредно законодателство със задна дата. Самият Пеевски не се е появявал, за да защити предложенията си в пленарната зала и да ги гласува.

 
Народните представители дискутираха преходните и заключителни разпоредби, където изрично е спомената фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ). Промените предвиждат, че извършените от квесторите, временните и постоянните синдици на КТБ АД - в несъстоятелност в периода на поставянето ѝ под специален надзор до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката, заличавания на учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката обезпечения са нищожни. Това не се прилага в случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане. 

Социалистите единствени не подкрепиха проекта. 

"Несъстоятелността е обявена преди три години и половина и сега се сещаме да попълваме масата на несъстоятелността", отбеляза Тодор Байчев.

Левицата е против текстовете и защото с тях се въвеждат правила със задна дата – белег на извънредно законодателство, а и в самия закон е записано името на фалиралата КТБ, което по думите на Байчев е недопустимо. 

ДПС и управляващите от ГЕРБ поеха защитата на законопроекта с твърдението, че левицата използва аргументите на бившия собственик на КТБ Цветан Василев.

"Не знам от какви лични интереси вчера и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, като са на един крадец, който се крие в Белград”, заяви Хамид от трибуната.

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов пък иронизира БСП, че е "добре, че в закона е записано името на 1, а не на 7 банки".

"Аз не виждам някакво изрично или извънредно отклонение в конкретния случай. Това е първата и радостното е - единствена банкова несъстоятелност при действието на този закон", каза Кирилов.

Временният синдик и синдикът нямат право до датата на откриване на процедурата по осребряване на имуществото на банката да заличават учредени от длъжници обезпечения с изключение на случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане, записаха в закона депутатите.

Недействителна по отношение на банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка сделка, при която вземане с произход от банката е прехвърлено на трето лице независимо от броя на прехвърлянията, ако в резултат на тази сделка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в разумен срок имущество - парични средства или актив, различен от вземане за цена по сделка, съразмерно на прехвърленото вземане. 

В случай че сделката бъде обявена от съда за недействителна, третото лице губи качеството си на кредитор спрямо други лица, ако вземането му се основава на придобити в резултат на тази сделка права, решиха още депутатите, предаде БТА.

Синдикът, временният синдик или фондът могат да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за обявяване на недействителността на сделка или на поредица от сделки в 5-годишен срок от откриването на производството по несъстоятелност за банката.

Парламентът промени и Закона за кредитните институции, в който беше записано, че квесторите нямат право да заличават учредени от длъжници обезпечения.

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Te първичното разграбване

го осъществяваха с помощта и на ГЕРБ и на БСП в продължение на години до бутането на банката. Никой не ги е препънал да обгрижват и вторичното.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.