Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След първоначалната изненада във вторник от факта, че медийният магнат Делян Пеевски внася закон за медиите, днес от партията му, в негово отсъствие, разбира се, решиха да внесат някои разяснения по текстовете. Изявление в парламентарните кулоари дадоха всички вносители на проекта с изключение на самия издател Пеевски, който по стара традиция не ходи на работа.

Както Клуб Z писа, на сайта на Народното събрание изненадващо се появи вчера проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Отделно в агенция "Блиц", която официално няма нищо общо с медийния бизнес на Пеевски, се появи негово изявление по повод проекта.

Той предвижда всички медии, не само печатните, както е сега по закон, а и сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Предвижда се да се депозират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т.е. финансиране от неправителствени организации, дарения и пр. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне 1/3 от пазара на разпространението. Пеевски отрича да е монополист на пазара на разпространение на вестници и списания.

На хартия депутатът от Движението притежава само вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика", информация за което е подал към културното министерство, което е задължено от 2010 г. насам да поддържа регистър със собствениците на печатни издания.

На въпрос къде е Пеевски, защо не е в Народното събрание редом до колегите си, които представят законодателната му инициатива, Велислава Кръстева отговори с думи на почетния председател на партията Ахмед Доган, че те работели като колективно тяло.

Хамид Хамид на няколко пъти подчерта, че целта на законопроекта е да се осветли медийният пазар и желанието на ДПС да се надградят сега действащите регламенти за прозрачност. Да се знае "кой говори и срещу какво говори", за да можело читателят да е в действителност информиран. Анонимността е хранителна среда за фалшивите новини, допълниха колегите му.

Всяко финансиране по каналния ред чрез реклами подлежи на проверка от НАП, подчерта Хамид. Затова проектът предвиждал осветляване на даренията и грантовете, като ще се изисква и информация за самите дарители. Много сайтове се издържат от дарения на читателите си, следователно и самите читатели вече ще попадат в обхвата на този закон, ако той бъде приет.

От ДПС обаче са пропуснали да включат в обхвата му банковите заеми, което бе възприето като подозрително предвид факта, че доста медии се издържаха с пари на фалираната КТБ. Днес Кръстева и Хамид обявиха, че по този повод са отворени за всякакви предложения между първо и второ четене, ако някой счете, че в текстовете имало пропуск.

"Защо сега? - Явно му е дошло времето. Това не е тема от днес. Очаквах да получим подкрепа от тези организации, които от години настояват за прозрачност в пазара", обясни депутатът и бивш ПР на ДПС Кръстева какво е наложило новата законодателна инициатива на Делян Пеевски.

Очаквано от Движението обявиха, че който е против проекта, значи е против осветляването на медийната собственост. Официално разговори не били водени с останалите парламентарни групи.

"Не мога да си представя, че някой народен представител няма да го подкрепи", отсече Хамид.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Добър закон. На Пеевски му

Добър закон. На Пеевски му писна и сега ще покаже, че не е единственото прасе на медииния пазар. Даже не е и най-голямото.

Най-готиното на ДПС е, че

Най-готиното на ДПС е, че винаги към закон има един "Който не подкрепи, значи е..." :) и се лепват етикетите в кафявите медии. ГЕРБ, разбира се, са зависими от тази медийна клоака и няма как да не подкрепят закона :) И всъщност политиката на държавата се определя не от парламента, а от една шепа бивши агенти на ДС събрани на конушмак в сараите на Сава.

Не се разбра

с какво двубуквените не ви харесва законът. Щото от два дни плюете вносителите, но по текстовете не сте казали нищо конкретно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.