Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутатът от ДПС Делян Пеевски продължава с активното законотворчество - този път ще регулира прозрачността в медийната среда. За инициативата, в която участват и колегите му Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, съобщи самият Пеевски в специално изявление, изпратено до медиите и публикувано във "Фокус".

Промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Ето писмото на Пеевски - без редакторска намеса:

Уважаеми Госпожи и Господа, днес, заедно с колегите ми Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, внесохме за обсъждане в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Внесеният законопроект ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда, тъй като предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства.

Законопроектът ще преустанови и спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна и че собствеността в медиите била неясна. Същият кръг от медии, вече повече от десет години непрестанно генерира фалшиви новини за мен и издателския ми бизнес, с единствената цел да манипулира обществото чрез постоянното повтаряне на неистини. Независимо от тенденциозно изграждания ми през годините негативен образ, моята позиция винаги е била ясна и последователна – да разкривам манипулациите и лъжите, като изнасям цялата истина за авторите им и техните зависимости.

Истината за участниците в престъпната приватизация, ограбила националния капитал, истината за разграбването на активите, финансирани с парите на вложителите в КТБ, истината за кукловодите на българския преход, оплели държавата чрез икономически зависимости и медиини манипулации, които години наред си бяха присвоили ролята на обществен ментор и целенасочено заблуждаваха хората. Именно тази позиция е в основата и на внесения законопроект. Обществото трябва да знае, кой кое е на медииния пазар и как се финансират медиите.

Всеки трябва да може да прецени достоверността и независимостта на информацията и мненията, изразени в медиите, именно през призмата на прозрачната собственост и пазарното икономическо същестуване. Защото не може някои медии да се самообявяват за „независими“, на каквито примери сме свидетели днес, когато крият действителния си собственик или се финансират непазарно и обслужват конюнктурните интереси на своите български или чуждестранни финансови благодетели. Хората, потребители на медиината информация, трябва да знаят това, а участниците на медийния пазар им го дължат. 

Делян Пеевски не се появява в Народното събрание, но това явно не пречи да пише законопроекти. 

Самият законопроект вече е достъпен в сайта на Народното събрание ТУК.

Какво предвижда законопроектът в резюме:

Първият допълнителен текст предвижда нов регламент за разпространителите и продавачите на печатни издания. Те трябва да заявят в срок до 31 януари на съответната година декларация по образец, в която да има информация за действителния собственик, както и броя обекти за продажба на печатни издания на дребно, които използва за търговската си дейност. Образецът трябва да е одобрен от министъра на културата и да се подава в министерството.

Когато се установи, че "лице използва в търговската си дейност 1/3 от всички декларирани обекти за продажба на дребно на печатни издания", министерството на културата  ще уведомяла за това Комисията за защита на конкуренцията, гласи още предложението. Самият Пеевски отрича да има нещо общо с разпространителския бизнес у нас, както и със собствеността за веригата магазини за вестници, списания, цигари и захарни произведения "Лафка".

Въпросната информация е предвидено да се публикува в сайта на Министерството на културата. По действащия в момента закон там се води регистър за действителната собственост на периодичните печатни издания.

В законопроекта не става ясно по какъв начин ще се установява, че някой държи повече от 1/3 от местата за продажба на печатни издания.

Втората промяна на Пеевски и компания в закона засяга деклариране на собствеността на "доставчиците на медийни услуги" и всяко финансиране, което получават в предходната календарна година, размера, основанието, на което е получено и данни за лицето, което го е предоставило - става ясно от текстовете на законопроекта. Уточнено е в допълнителна разпоредба що е то "финансиране", а именно: "всяко безвъзмездно получаване на парични средства и имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми, извън банковите кредити".

За "медийни услуги" и "доставчици на медийни услуги" се използва определението, дадено в Изборния кодекс - тоест, освен вестници, списания, телевизии и радиа, в списъка влизат и онлайн медиите.

Според така записания текст, ако той бъде приет, на деклариране например биха подлежали и дарения от читатели - метод на финансиране, който вече навлиза и у нас, а в Европа и САЩ отдавна е нормална практика. 

Сега описаният по-горе регистър за собствеността, който се води от Министерството на културата, засяга периодичния печат. 

Ключови думи

Коментари

Олеле ;) Дебеличкия съвсем се

Олеле ;) Дебеличкия съвсем се оля по стъпките на ПутКин ;) Да видим как ще реагира демократичната общност в България и ЕС.
 's picture

Rhapsody of fire

Учебникарски пример

Учебникарски пример затова как създателите на 99.999999999999% умишлено фалшиви новини се обявяват за защитници на чиста медийна среда. Само че няма кой да им повярва.

Да се опитам да предположа

Да се опитам да предположа следващата законодателна инициатива на корпулентния бизнесмено-политик - за сега разграбиха КТБ и написаха в последствие закон за "вторичното разграбване", после изкупи медиите и ги превърна в кафяви и написа закон за "собствеността на медиите", предполагам, че следващата законодателна инициатива трябва да се търси из другите разграбени области - пътно строителство, тютюневи изделия, търговия на дребно - там имаме сериозна нужда от законодателство - примерно загиващия Техномаркет ще се чувства много добре със закон за "Защита на търговските обекти от конкуренция от магазини собственост на подсъдими лица", а самите лица много лесно могат да станат подсъдими с едно вдигане на телефона на др. ЦацарОФФ... А по-добрата идея е, другарю Пеевски, направо да се забранява на подсъдими лица да извършват каквато и да било икономическа дейност на територията на страната. Също така може да се въведе и изселване, като мярка да не пречат на разследването. Помислете, възможностите са безкрайни, когато притежавате личен главен прокурор и народно събрание.

Или обощено

Просто казва "Всички тука сте пълни дебили и ще казвам на черното бяло, за да видите колко сте смешни" Д. Пеевски Каквито политиците, такива и модерните младежи.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

:-)

Пеевски е силна позиция защото ще лъсне безспорния факт че държи само 2 вестника, 1 телевизия и един сайт. На мен, като отявлен фен на Иван Костов, лично ми писна да го демонизирате
 's picture

smarf

Patka

Замириса на кочина и курник.

От толкова коментари на неколко редовни

трола така и не се разбра КАКВО ТОЧНО в закона не ви отърва. Че Пеевски не ви харесва знаем отдавна, затова съучаствахте във връщането най-големия му клиент - Борисов - на власт.
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

По-скоро Борисов си призна, че е...

...прислуга на Пеевски едва към края на миналата година....т.е. доста време след изборите. с една дума Борисов отново излъга избирателите си.
 's picture

tdrgrgv

Вълчо пише законите на овцете

Вълчо пише законите на овцете ? Мила родна картинка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.