Пореден спор за изучаването на комунизма се проведе в ефира на бТВ между проф. Калин Янакиев и члена на Националния съвет на БСП Захари Захариев. Една от темите на дебата бе по какво си приличат комунизмът и фашизмът. Проф. Янакиев посочи, че и при единия, и другия режим е имало лагери. На което Захариев отговори:

"Дайте ми статистика".

И допълни, че лагерите във фашистка Германия са били за масово унищожение, докато според лагерите по време на комунизма са били по-различни.

За пореден път Захариев повтори, че БСП има документи, с които се заклеймяват най-лошите практики на комунизма, свързани в човешките права. От своя страна проф. Янакиев изтъкна, че е абсурдно в настоящия момент тезата, че комунизмът е престъпен да има опоненти, на които да им се дава думата.

"Може ли някой да си представи в Германия правоприемник на национал-социалистическата партия да говори, че трябва по-балансирано отношение към нашето минало", попита Янакиев.

На което Захариев отговори, че очевидно това е целта  - да няма друга гледна точка и децата да бъдат с "промити мозъци".

"Ако оставим това на вас, това ще бъде Оруел", заяви Захариев.

Проф. Янакиев призова БСП поне веднъж "със сълза да очи да каже "Съжаляваме".

"Ние, като християни, можем и да й простим", поясни той.