Българският клубен футбол понесе троен шамар снощи с отпадането само в рамките на часове и на трите ни отбора в турнира Лига Европа. А е още разгара на лятото, големите отбори тепърва почнаха да се разкършват, истинските мачове са още далеч. То пък едно лято. То пък един български футбол.

Не е смешно, сарказмът също е излишен, защото това си е нашият футбол. Отнеха ни го същите хора, които ни отнеха и държавата. Ако позволите, нека продължим една теза, засегната в наш анализ след световното в Бразилия. Че във футбола, подобно на всяка друга област, трябва да имаш пари и проект. Двете не могат едно без друго, но с добър проект като основа, следван търпеливо и последователно, можеш да правиш хем спорт, хем пари. В българския футбол няма такъв. И се стига до снощното фиаско.

Ето един обзор защо и трите клуба казаха "бай, бай" на Европа още на втория предварителен кръг срещу непретенциозни отбори. По обратния ред на елиминирането.

"Ботев" (Пловдив)

Лесно е сега да се намери оправдание в "сложното финансово състояние на клуба", след краха с КТБ. Крах, финиширал "личният проект" на Цветан Василев. Футболният. Или поредната пясъчна кула в държавата. Банкерът направи нещо като агенция от Виена, той отговаря с дълги депеши на почти всяко обвинение, което получава. Все още нищо не е казал обаче за "личния си проект", а зад "Ботев" стоят десетки хиляди фенове. Години наред Василев увещаваше, че спортната му амбиция е насочена надалеч - и като време, и като посока. "Цецо, ние сме с теб", с такива транспаранти бе осеян Пловдив в последните седмици. То, хубаво сте с него, бултраси. Ама дали той още е с вас?!

Усмивки от стари ленти - само допреди месеци Цветан Василев вещаеше светло бъдеще на "Ботев"

А че основите на проекта са гнили, говори снощното поведение на футболистите на "Ботев" срещу "Санкт Пьолтен". Тимът, в който играха четирима скъпи наемници, бе излязъл на терена като на заколение. Тези футболисти, заедно с някои от българските им съекипници, все още изкарват пари, непосилни за повечето родни клубове. В иначе "сложното финансово състояние" на "канарчетата" със запорираните сметки в КТБ. "Ботев" тепърва го чакат тежки дни. Но дори в тази обстановка, няма оправдание да отпаднеш от втородивизионен отбор.

"Литекс"

На пръв поглед тук има проект, който работи и се изплаща. Набляга се на детско-юношеската школа, която вади футболисти, едни се продават на големи клубове, други са гръбнакът на тима. Като погледне човек основния състав, вижда, че проектът е още в "детската градина". И май е доста преекспониран. Да, "Литекс" изтъргува Симеон Славчев на гранд като "Спортинг" (Лисабон), но в основния му състав играят минимум шестима чужденци. Те са гръбнакът, а не собствените момчета.

Клубът е нагледен пример за непоследователна политика. За една година там се смениха четирима (!) треньори, всеки един от които имаше различна философия не само за отбора, а и за развитието на клуба. Обикновено "Левски" и ЦСКА сменят така наставниците си. Резултатите са пред всички нас. А лошият старт в първенството и отпадането от Лига Европа, отново хвърлят сянка върху качествата на Красимир Балъков като треньор. Факт е, че досега той никъде не успя да постигне успех. А отборът не само, че се запази, а и прибави прилични играчи. Най-вече... прилични чужденци. Е, проектът явно има нужда от преосмисляне. А Балъков - от още време. Все пак той е Красимир Балъков.

Красимир Балъков ще има трудна есен в Ловеч

ЦСКА

Армейците имат най-сериозен проблем от триото - те загубиха своята идентичност като клуб. Не сега, случваше се в последните години, "благодарение" на няколко ръководства. "Сега вече мислим само за "Левски", това е мачът", в типичен стил обяви Стойчо Младенов след срама срещу "Зимбру". Това ли е мачът, наистина? 

Във времената, в които Стойчо си спечели заслужено прякора Екзекутора на "Ливърпул", ЦСКА не броеше тези дербита. И какво като победи "Левски" в неделя? Ще спечели още някой и друг месец на плъзгане по повърхността. Ами ако не победи? Ако клетият в момента "син" клуб обърне някак тенденцията? Ще си запази ли Стойчо аурата на безсмъртие във вечното дерби или ще изгуби и нея?

То пък голямото постижение да победиш един "Левски", който едва не загуби от събирания по плажовете и по Главната на Пловдив тим на "Локомотив". 

ЦСКА едва ли ще намери своята идентичност с Александър Томов и Стойчо Младенов, които не пеят в един хор. Първият поставя цели: шампионска титла и влизане в групите на Лига Европа. "Защото сме ЦСКА!" Другият посъветва преди първенството "да не броим ЦСКА в следващите 5-6 години". За да се стабилизирал клубът. Бившият вицепремиер и треньорът дори поотделно пеят фалшиво. Как така си даваш срок от 5-6 години, а в същото време вземаш само посредствени чужденци и български футболисти над 30-те?!

"Такава е нашата орисия, всяка година да правим отбор", реди Младенов. А наистина ли е най-доброто решение да събираш по една дузина нови играчи на всеки полусезон? Като пренебрегваш млади момчета и собствени кадри. Колкото и съсипана да е в момента школата на ЦСКА, тя даде двама национали в юношеския тим до 19 години, който в момента играе на европейско. Единият от тях - Петър Витанов, е твърд титуляр и направи впечатление сред чуждестранните журналисти и мениджъри в Унгария.

Ала Стойчо Младенов едва ли ще му даде шанс. Той доказано не обича млади футболисти, предпочита с 30-годишните, защото с тях няма изненади. Лимитът е ограничен, а зенитът отдавна преминал, но и това стига... срещу "Левски". И пак слушахме снощи как не стигнало времето за подготовка, как "не трябва да се заблуждаваме"... 11-те, които започнаха в Кишинев са от началото на подготовката в ЦСКА. Как така на треньори като Младенов никога не стига подготовката, а на "Зимбру", "Санкт Пьолтен" и "Дьошдьор" стига?

Случаен ли е фактът, че със Стойчо Младенов ЦСКА записа три от най-срамните си отпадания в Европа - срещу "Тулуза", "Мура" и "Зимбру"? Всеки път ли е въпрос на "малко време за подготовка"? Ами не, в тези турнири се иска и смелост, отвреме навреме да излезеш от оковите на отдавна патентованото "отпред играем да 0:0, а отзад - каквото стане".

Печеливш екип? Едва ли...

Истината е, че ЦСКА заслужава нещо повече от Александър Томов и Стойчо Младенов. Дори поотделно. Тезата, че без тях клубът не може да съществува, не е състоятелна. Без всеки може. На "Армията" се настани едно политическо говорене - вече година новите собственици се оправдават със старите. Също като последните две правителства. ОК, но пред футболните фенове този език не върви. При всяко свое изявление Томов казва как "скоро ще се случи нещо голямо в ЦСКА, чакайте добри новини"... Следващата седмица, следващият месец... И така една година. До "Зимбру".

ЦСКА дори няма реален, работещ и ефективен проект. Новите шефове чистят стари дългове и опитват да стабиризират клуба, наистина доведен до пълна мизерия и безпътица от предишните. Но не личи да имат ясна идея за следващата крачка. А дори да е имало разни проекти, като например с акциите, те се обречени на провал, тъй като голяма част от феновете не припознават в Томов и компания истинските спасители и лидери. Не им вярват.

И така. По този начин българските клубове ще "горят" из Европа всяко лято. И не бива да ги наричаме "евроидиоти", защото те са просто аутсайдери с начин на мислене "от днес за вчера". Евроидиоти вече са клубовете, които си позволят да отпаднат от български.