Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Знаете ли колко са стрували на държавата обявени за незаконни от съда актове на конфискация на имущество на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)? Не знаете, а няма и как - според председателя на държавния орган Пламен Георгиев тази ивформация е "служебна тайна". Това разказва в. "Сега" на базата на получен отказ от Георгиев да предостави данните, поискани по Закона за достъп до обществена информация.

КОНПИ вече е част от комисията "Антикорупция", прясно създадена от управляващите с новия антикорупционен закон, а засега единствен кандидат за председател на мегаоргана е същият Пламен Георгиев. Той се ползва с доверието и на ГЕРБ, и на "Обединените патриоти" и засега нагласата е, че състезанието за шеф на антикорупцията ще е с един кон. 

От "Сега" са попитали Георгиев по колко дела, заведени от граждани заради конфискация, КОНПИ е била осъдена, какъв е общият размер на обезщетенията, постановени от съда по Закона за отговорността на държавата, както и за данни за самите граждански дела. Тази информация отсъства от и от финансовите  отчети за работата на КОНПИ, и от годишните доклади на органа за дейността му, който се представя всяка година в Народното събрание. 

Според Пламен Георгиев поисканата информация представлявала "служебна тайна" и това е написано в официален отговор. Според Георгиев изнасянето на подобни данни можело да засегне правата на трети лица. 

"Безобразно" и "потресаващо" е нарекъл решението на Георгиев адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация", цитиран от "Сега". По думите му държавна институция да крие кой за какво я е осъдил е абсурд, става дума за пари на данъкоплатците и законосъобразното им харчене. 

Кашъмов припомни, че си има Защон за защита на класифицираната информация и в него ясно е разписано каква информацията може да бъде засекретена. Случаят с КОНПИ не е сред тях. 

 

 

Коментари

Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

В България се извършва пълзящ преврат!

Под ръководството на Путинова Русия в страната ни постепенно се въвежда диктатура. Хайде да не кажем същата, но по
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

..почти същата, каквато се установява в Турция.

Само дето извършителите не са толкова откровени какъвто е Ергоган.

Пълзящ преврат в България няма.

В България има изкупуване на държавата от престъпната групировка на банкянския мафиот, подкрепена от дясната демократична Европа в лицето на ЕНП и от цялото българско не-ляво, чиито членчета до един са служили поне помалко на мафията през последните 10 години.

Братле, Пеевски не е част от

Братле, Пеевски не е част от ГЕРБ, а от старата ДС школа на БК(С)П и ДПС. Ти не виждаш ли, че мафията, овладяла държавата, не е само от една партия, а включва всички, така наречени "системни партии". Разиграват някакви циркове в парламента, имитиращи противопоставяне, но всъщност "стабилността" работи много добре и обръчите около всяка една формация са си на хранилката и си печелят многомилионни поръчки всяка година и стават все по-богати, охранени, ненаситни и нагли.
bot bxl31wbofb's picture
bot bxl31wbofb
гост

Е вижте им гражданското

Е вижте им гражданското одобрение на сите камари институции. Не виждам и да се опитват да печелят гражданско одобрение. Всичко скрито покрито и ако някой издъне работата се уволнява и смазва от "държавната" машина с парите на гражданите. Българите няма ли да осъзнаят, че си плащат, за да ги мачкат и изтребват. А що се отанся до КОНПИ, тва се и поредната държавна бухалка за лична употреба.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.