Новото законодателство, с което трябва да се бори корупцията, тръгва с фалстарт. Днес парламентът одобри без никакъв дебат процедурните правила за избор на председател на новото мегазвено за борбата с корупцията и конфликта на интереси, наречено условно комисия "Антикорупция". От тези правила става ясно, че кандидатите ще бъдат изслушвани скорострелно в рамките на няколко минути, че ще имат кратко време да съберат огромен обем от документи, които пък са механичен сбор от сега съществуващите, но са реално неприложими към процедурата, както и че парламентът ще излезе извън законовите срокове за избора на титуляр.

Председателят на комисията, на която законът даде огромни правомощия, в т. ч. да прилага специални разузнавателни средства, трябва да бъде избран до 23 февруари, т. е. в едномесечен срок от влизането в сила на закона, с който бе създадена новата институция. Това обаче няма как да се случи предвид приетите днес срокове и процедурата ще навлезе и в март. 

Номинации имат право да правят народни представители, като те трябва да ги внесат писмено в деловодството до комисията за борба с корупцията в Народното събрание в 14-дневен срок от приемане на правилата, т. е. от днес.

Депутатите трябва да предоставят: писмени мотиви, в които се обосновават професионалните и нравствени качества на кандидатите. Не е много ясно обаче как се измерват нравствените качества. Прилагат се и писмено съгласие на кандидата да бъде предложен, както и декларация за съгласие за проверка за принадлежност към Държавна сигурност и ГЩ на Българската народна армия. В добавка кандидатът трябва да е събрал и копие от документи за завършено висше, свидетелство за съдимост, документи за стажа си,  автобиография и др.

До два работни дни от внасянето на кандидатурите парламентът ги публикува на сайта си. В 7-дневен срок от публикуване на кандидатурите номинираните представят концепции на ресорната комисия в НС. Както и декларация за несъвместимост и декларация за имущество и интереси. Тези декларации пък са механично обединение от сегашните. така например кандидатът ще трябва да посочва и какво имущество е придобил към датата на напускане на работа, която реално не е напускал. Номинираните ще трябва да посочат съпруги и съпрузи, лица с които са във фактическо съжителство, деца, движимо и недвижимо имущество, прехвърляне на имоти за една година назад, земеделски земи и гори, МПС, парични вземания и задължения и пр.

"Тази декларация ще бъде предизвикателство за кандидатите", посочи председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов.

НПО, вузове, научни организации могат да предоставят становища на комисията, в т. ч. въпроси. Изпращат се до комисията не по-късно от 7 дни преди изслушването на кандидатите. Становищата и въпросите пък се публикуват до 3 дни от получаването им. Анонимни такива няма да се приемат.

Междувременно комисията по досиетата вече трябва да е направила проверката за принадлежност на лицата към репресивнивте служби на комунистическия режим. Резултатите от проверката пак се публикуват на сайта на НС. Комисията за корупция в НС ще работи извънредно, ще свиква заседания за преглеждане на всички документи. Ако има нередности по документите, ще се уведомяват кандидатите, които пък ще имат нови 5 дни, за да ги отстранят. Едва след това комисията изготвя списък с кандидатите по азбучен ред по собствено име и го публикуват на сайта на НС.

Следва изслушването в ресорната комисия, което ще е публично и ще се предава онлайн. От записаните в него срокове става ясно, че то ще се проведе със скоростта на светлината. До 2 минути ще има депутатът, издигнал кандидат, за да се мотивира. А до 15 минути ще има всеки кандидат. Депутатите и НПО ще могат да задават въпроси, пак в рамките на до 2 минути. Правото на отговор на всеки въпрос също е до 2 минути

След изслушването комисията внася подробен доклад в НС. Заседанието от пленарната зала по самия избор ще се излъчва в реално време в присъствието на кандидатите. Гласуването ще е поотделно за всеки кандидат. За да бъде избран председателят на Комисия "Антикорупция" са нужни гласовете на повече от половината от присъстващите депутати. Ако повече от един кандидат мине тази "бариера", ще се гледа кой е получил повече гласове "за". Ако има равни резултати - кандидатите отиват на "балотаж". Ако пак няма избраник, се прави се избор.