Запратите на полицаите ще бъдат увеличени средно с 15% от 1 март. Това се разбра от думите на вътрешния министър Валентин Радев в предаването "Неделя 150" по БНР в отговор на въпрос дали обещаните при разговор между синдиката в МВР и премиера Бойко Борисов в средата на януари 100 млн. лв. за заплати ще започнат да се изплащат.

До договорката за допълнителни пари за МВР се стигна, след като от полицейския синдикат заплашиха с протести по време на председателството на Съвета на ЕС, което България пое от началото на годината. Сагата бе съпроводена и със сваляне на протестни билбордове, което обаче Борисов отдаде на действия на фирмата, от която са били наети, а не на притеснения на властта от протест на органите на реда. 

Министър Радев обаче призна, че все още нормативно въпросът с отделянето на тези 100 млн. лв. не е решен, тоест те не са отпуснати.

Преди ден пред "Дарик" председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че дали сумата ще бъде отпусната ще зависи от изпълнението на бюджета. Дали ще има преизпълнение обаче ще е ясно най-рано наесен. Според Стоянова предоставянето на допълнителните средства било обвързано и с ангажимент на полицията да се бори по-ефективно със сивата икономика.

От БСП пък настояха през седмицата Сметната палата да одитира Министерския съвет за начина, по правителството раздава пари, които не са записани в бюджетите за 2017 и 2018 г. 

Валентин Радев коментира още пред БНР, че "мутренските времена не се връщат" и даде пример как през 2016 г. имало 79 убийства, от които са разкрити 67. През 2017 година – 95, а от тях са разкрити всички без едно.

"Виждате как работи полицията. Като министър съм доволен, защото виждам активността, виждам желанието, с което хората работят. Като гражданин искам убийствата веднага да се разкриват, но не стават веднага нещата. Трябва да бъдем перфектни, трябва да намерим доказателства, така че те да издържат. Трябва да се знае, че всеки, който наруши закона, рано или късно ще понесе неговата тежест", декларира  министърът.

Той заяви още, че няма по-добре пазена граница от българската в отговор на въпрос за приемането н България в Шенген. През седмицата премиерът Бойко Борисов се изказа много остро по темата в Брюксел като посочи, че се измислят мотиви страната да не бъде приета. Преди това от Германия дойде новина, че високопоставени политици са против приема на страната ни в Шенген. 

"Ние построихме такава механична ограда за близо 30 километра. Сега я насищаме с европейски средства, които използваме за камери, лазери. Днес сутринта дежурният ми докладва: нула мигранти на вход, нула мигранти в страната, нула мигранти на изход, а такъв натиск имаше през 2014, 2015 година", допълни министърът.