Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Това не е шоу, макар да го ръководи Слави Трифонов. Това е head hunting за политици.

Защо най-популярният шоумен в България се прави на HR - ще работи политик, що ли? Фактът, че над 3000 човека се записаха за интервютата, обявени от него на 2, 3 и 4 февруари, без дори да знаят за колко места се борят - и защо, показа, че интересът е голям. А явилите се досега, поне повечето от тях, са хора с успешна кариера.

Любопитно е, че хора, работещи в чужбина, са дошли на кастинг за политици. Това вече не го ли гледахме с "Българския Великден" и доведените впоследствие от Сакскобургготски юпита, чиято най-успешна реализация - що се отнася до материалния просперитет, се оказа в България, не в Лондонското Сити. 

Трифонов едва ли би имал проблем да регистрира партия - необходими са 500 учредители и 2500 членове с данните си. Но го прави по неговия начин - хем поддържа интригата, хем показа как той избира кадрите си. Не на тъмно, не чрез политически инженеринг, а публично, чрез риалити, наречено кастинг за политици. (Най-вероятно една част са набелязани и избрани от по-рано, но чрез кастинга ще ги официализира - все пак, дори и живото предаване има нужда от сценарий.) 

"Чалгаджия!", "Учиндолец!", "Що не пуснат номер, да гласуваме с есемес", "Пълна простотия..." и прочие са микроскопична част от изригванията по форумите. По същия начин беше посрещнат и референдумът, иницииран от Трифонов и екипа му. Но те показаха, че може да изправят срещу структурите на партиите своята популярност. Малко над 773 447 подписа събра БСП на референдума за АЕЦ "Белене" през 2012 г. Трифонов и сценаристите му събраха със стотина хиляди по-малко през 2016 г.   

Няма значение дали харесваме или не харесваме "Шоуто на Слави", концертите му, песните и смешките (му). Политиката не е запазена територия за определен кръг лица. Всеки може да влезе. Стига да успее да убеди хора да го последват. Колкото повече - толкова повече.

Ето, някогашният пожарникар, бивш гард, с "борческо" минало успешно убеждава и го следват - печели трети мандат. Да не би Борисов да е завършил INSEAD? Или някакво специално училище за политици... Макар Сергей Станишев да има диплома от престижното London School of Economics and Political Science (LSE), това го прави чудесен евробюрократ с чудесен английски, но не и успешен премиер и партиен лидер. А и партийния си възход дължи - освен на Красимир Премянов, който го води на "Позитано" 20, и на името на баща си Димитър Станишев, секретар на ЦК на БКП.

В третия управленски мандат ГЕРБ вече има своя собствена номенклатура, свой собствен предприемачески кръг, свои верни васали. Убитият преди близо месец Петър Христов беше от тези посветени.

В България и останалите страни от бившия социалистически блок, комунистическата номенклатура, или поне значителна част от нея, се трансформира в нов елит след разпада на старите системи. И политически, и икономически...елит. Никой вече не иска да помни, че в началото си висшата номенклатура е била съставена в голямата си част от хора като Антон Югов с трети клас образование, Живков изкласил до средно, а на някои дедите били конекрадци. Лесно е да стърчиш, след като си изтребил тия, дето стърчат по-високо от теб по ерудиция и интелект.

Впрочем, в Закона за администрацията, приет през 2016 г., задължително висше образование се изисква за зам.-министрите, областните управители, шефове на агенции, но не и за премиер, вицепремиер, кметове. И за кандидат-депутатите няма въведен образователен ценз.

Какви хора ще подбере Трифонов не е важно - със сигурност ще имат добри биографии, престижно образование, завидна кариера. Умни хора има във всички партии, но не количеството ум определя партийните действия и решения, а няколко други неща, на първо място - егото на лидера и апетитите на приближените му, и безгръбначието на партийните деятели. Защото и почетният председател на ДПС Ахмед Доган е един особено умен човек, нали? Самото му споменаване тутакси извиква макиавелистките принципи на "Владетеля" - наистина ли вярваме, че един политик може да работи "на ползу роду" и да е морален човек, който няма да се оцапа в безпринципни компромиси и мръсни завери. 

Политиката не е мръсна работа, а мръсните хора в нея я правят такава, беше казал Слави Трифонов, мотивирайки се защо прави кастинга за нови политици. Добре, а как им мерите чистотата, г-н Трифонов, че не става ясно. 

Коментари

Забавно е как "Кл. Зет" се обърна и

започвайки от "не говорете за Слави Трифонов" преди сигурно година, стигна до една стъпка преди "Слави е бъдещето" с това горното. Измежду принципните позиции в българската журналистика най-популярният принцип е май май на фурнаджийската лопата.

.

А принципът на троловете е да изкривяват фактите...
Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Водейки се по логиката изложена в тази статия,...

...мога да кажа, че партията на Слави Трифонов ще бъде същия боклук като него самия! Ще има много викане, много шум, но нищо съществено няма да се свърши от нея.
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Гола-вода от Учиндол

Показват ни само най-отбраните от кастинга, но и те са гола-вода! Говорят с клишета "този елит трябва да се смени", явно за да седнат те!? Повечето са комплексирани хора, неразбиращи от политика и държавно управление, говорят за "революция", което е мотото на цялата опозиция. Доказано е, че в съвременния свят прогресът се постига САМО ЕВОЛЮЦИОННО И С КОНТИНЮИТЕТ (по германския модел).

...

Заблуждавате се по отношение на еволюцията, г-н Самичков. Особено от Френската революция насам, но и отпреди това. Колкото до проекта на Трифонов - желая му успех! Народът ще прецени дали ще му гласува доверие или не (след 29 години системни лъжи и демагогия от целия политически спектър). За мен лично в момента решения предлагат единствено ПП БСДД и ПП "Да, България!".
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Мисля, че работата на

Мисля, че работата на евентуалните нови хора в политиката ще е като на някой , който влиза да чисти в дома на маниак вехтошар - каквото погледнеш е боклук и за да въведеш ред трябва да изхвърлиш всичко навън. Не искам да съм на тяхно място. Ще се сблъскат с толкоз интереси и интриги, че изход не виждам. Безнадеждна работа!
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Нищо подобно

Успешната еврокариера на Станишев е резултат на еврейското му потекло, всичко останало е на втори план.

Калин

Учиндолският цървул иска да ашладиса чалгата в политиката. Е, няма да стане ! Мераците са си мераци, реалността е нещо друго. Съдбата на България не е нито Годжи, нито Ванката...Няма шанс плевенският простак...
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Не харесвам обидни квалификации....

Не харесвам обидни квалификации. Това, че Славчо се вживява в ролята на учител на нацията е вече много ,прекалено дори и за полуграмотни .

За съжаление

...това е следващият "месия", който мнозина се надяват "да ги оправи". Вероятно няма да получи резултата на Царо през 2001 г., нито дори на охранителя му през 2009 г., но ще вземе достатъчно, за да реализира чрез управлението чутовните си идеи. Така и не си научихме урока като народ...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.