Единен регистър с информация за борбата с корупцията ще прави правителството, за да отчита напредъка по темата. Информацията ще се събира в специална секция в сайта на Националния съвет по антикорупционни политики. Решението е на самия съвет от днес, а основният мотив - че сега три институции, призвани да водят битката, обобщават информация за дейността си. Данните обаче не са достъпни на едно място. 

В момента прокуратурата и Върховният касационен съд публикуват обобщени данни за досъдебните производства и повдигнатите обвинения за корупция по високите етажи на властта, както и за хода на съдебните дела за такива престъпления. Информацията се публикува в интернет страниците на ведомствата. С идеята за общ регистър данните от държавното обвинение и съда ще се събират на едно място, а Министерството на правосъдието ще ги допълва с информация за изпълнението на вече постановените присъди.

"Така ще бъде гарантирано отчитане на едно място на напредъка по делата за корупция. Всяка институция ще подава данни за сайта при спазване на презумпцията за невиновност, следствената тайна, защитата на личните данни", казват от съвета, начело с вицепремиера Екатерина Захариева.

Съветът е приел и отчет за изпълнение на Националната стратегия за превенция и противодействие на престъпността за периода от 2015 г. досега. Стратегията е с хоризонт 2020 г.

Антикорупционният съвет е обсъдил и "важността от провеждане на публична и прозрачна процедура при избора на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество" - или простичко казано - новият мегаорган за борба с корупцията.

Парламентът прие днес правилата, по които до месец трябва да избере председателя на органа. Засега се очертава "състезание с един кон" - а именно досегашния председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев. Той е одобряваният засега кандидат и от ГЕРБ, и от "Обединените патриоти", и от ДПС. БСП търси своя номинация, която да противопостави на бъдещо издигане на Георгиев за поста. Засега обаче имена не се споменават.