Депутати от различни парламентарни групи почетоха с декларации в началото на пленарното заседание днес жертвите на комунизма. Пръв на трибуната излезе Спас Гърневски (ГЕРБ).

"В своята многострадална история България е запаметила много трагични дати, но безспорно една от най-безродните, най-престъпните, превърнала се в символ на ненавист и садизъм, е датата 1 февруари 1945 година", каза Гърневски.

И припомни, че на този ден са изпълнени присъдите на т.нар. Народен съд, "организиран от комунистическата партия, закрепена на власт от щиковете на Червената армия окупаторка".

"В много от домовете на жертвите безцеремонно се настаняват новите управници. Избитите преди 1 февруари веднага след 9 септември без съд и присъда хиляди българи са обявени за безследно изчезнали", каза още Гърневски.

И се обърна специално към депутатите от БСП:

"Господа другари, не е грях, че някой се е заблуждавал и вярвал в абстракцията на комунизма или са го принуждавали да бъде партиен член. Грях е, когато си разбрал истината за престъпленията на комунизма и въпреки всичко си му останал верен заради парите и властта."

Депутатът от ГЕРБ припомни, че на 15 години затвор е осъден и спасителят на българските евреи Димитър Пешев.

"Кой е най-човеконенавистичният режим в България? Не продадохте ли, другари и другарки, идеите на Вапцаров? 27 години мимикрия, пленумът ви е натежал от милионери", заяви Гърневски.

Според него пропиляното в първите 20 години на прехода сега се възстановява от Бойко Борисов.

"От комунистическата зараза спасение няма. Надеждите се завръщат, играта свърши", каза още депутатът от ГЕРБ.

След Гърневски думата взе Йордан Цонев (ДПС). Той призова да бъдат почетени и жертвите от Възродителния процес.

"Когато говорим за жертвите на комунистическия режим, не можем да не почетем и паметта на тези, които, борейки се за правото на самоопределение, за своите религия, вяра и имена, дадоха живота си за това тоталитарният режим да престане да съществува и в България да се установи демокрация. Добре е всички да помним това", заяви Цонев.

И допълни, че когато си спомняме важни моменти от историята, трябва да ги помним в пълнота, за да не бъдат повтаряни те.

"Не е искрено да кажем за жертвите на комунистическия режим, тези, които са паднали веднага след установяването му вследствие на Народния съд и репресиите, и да пропуснем един от най-репресивните епизоди от българската история, от историята на комунистическия тоталитарен режим - опита за етническо и религиозно прочистване на българските мюсюлмани, на етническите турци, който беше проведен в няколко етапа, чийто финален момент беше съпроводен и с много жертви от страна на българските мюсюлмани и българските турци", каза Цонев.

Зам.-шефът на парламента Валери Жаблянов отговори, че БСП е била партията, която е водила въоръжена борба срещу "монархо-фашизма" в България. Той изтъкна, че Нюрнбергският процес и останалите подобни процеси, включително Народният съд, са били организирани по решение на СССР, Великобритания и САЩ. Жаблянов цитира думите на Чърчил, според когото било най-добре "всички военнопрестъпници и фашисти да бъдат разстреляни заедно с главните престъпници в момента, в който бъдат хванати". След което Сталин допълнил: "Моля все пак да бъдат съдени."

По предложение на Гърневски парламентът почете с минута мълчание жертвите на комунизма. Жаблянов се опита да провали минутата мълчание, като заяви от трибуната, че трябва да се почетат и партизаните, както и жертвите на политическия терор преди 1944 г. Шефът на парламента Цвета Караянчева му отне думата, като му обясни, че днес е 1 февруари. Депутатите от БСП не подкрепиха Жаблянов и минутата мълчение за жертвите на комунизма все пак се състоя.