Възрастна жена в Кюстендил се довери на класически "полицай" по телефона и му пусна 2378 лв. и златни накити, но извади неочакван късмет. Това съобщават от Главна дирекция "Национална полиция", откъдето разказват случая на фейсбук страницата си.

Жертвата се доверила на обадил се по стационарния й телефон мъж по класическата схема: той е полицай и тя може да съдейства за залавянето на престъпници. Уверил я, че е създадена нужната организация, че наблюдават извършителите и е добре да ги задържат с веществени доказателства.

Жената събрала всички налични пари – 2378 лв., и златните накити и доверчиво ги пуснала през балкона.

За неин късмет наетият от измамниците куриер се оказал почтен човек. 39-годишният мъж бил нает по телефона от фирма за дограма от Русе. „Фирмаджиите“ взели телефонният му номер от интернет, помолили го да занесе „чертежи“ за цялостна смяна на дограмата на жилището, поръчката била спешна, а за изпълнението на курса щял да получи хонорар от 300 лв. След като взел пакета, мъжът с изненада установил, че в него има пари и накити и веднага се досетил, че е попаднал неволно в схемата.

Незабавно занесъл парите и ценностите в полицията в Кюстендил и след като обяснил ситуацията, полицейските служители се заели и скоро открили жертвата, на която върнали парите и ценностите.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

Припомняме, че по същата схема – куриерска услуга за фирма за дограма, бе направен опит да бъде измамена 80-годишна кюстендилка миналата година. Бяха ѝ поискани 6 000 лв. Тогава наетият за куриерската услуга гражданин също предотврати щетата, като донесе в полицията парите.

За пореден път отправяме апел към хората да не се доверяват на непознати по телефона, които им искат пари. Независимо от това колко убедително ви говорят, бъдете наясно, че ако ви искат пари под какъвто и да е предлог, сте потенциална жертва на телефонните измамници, пишат от полицията.