Кoнcтитyциoнният cъд e oбявил зa пpoтивoĸoнcтитyциoнeн oтĸaзa нa Hapoднoтo cъбpaниe дa приеме оставката на депутата от ГЕРБ Дeлян Дoбpeв. Това обаче не влияе на статута на народния представител - той остава в парламента. Заседанието на КС беше тази сутрин. Самото решение все още не е публикувано. 

Делян Добрев подаде оставка след т.нар. скандал "Кумгейт" заради управлението на Хасково, където ръководи структурата на ГЕРБ. Колегите му обаче отказаха да я гласуват през октомври, като отказът стана популярен като "Не даваме Делян" по думите на настоящата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева. Депутатите от БСП пък пратиха казуса с отхвърлянето на оставка в Конституционния съд.

В последния ден на 2017 г. по решение на парламентарната група на ГЕРБ Добрев оттегли заявлението за подаване на оставка. Тогава председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов допусна в интервю за БНТ, че това би трябвало да доведе до прекратяване на делото от Конституционния съд поради липса на предмет. КС обаче вече беше допуснал казуса за разглеждане по същество и дори бе указал на Народното събрание да обнародва решението, с което отказва да приеме оставката на депутата. Това не е факт и до ден днешен.

Въпреки решението на Конституционния съд, че Народното събрание не може да отхвърля депутатски оставки, това не значи, че Добрев спира да бъде депутат. По закон решенията на конституционалистите нямат сила с обратна дата - тоест избраникът запазва мандата си.

Резултатът от сагата - вече е ясно, че занапред подадена от депутат оставка не може да не бъде приета от Народното събрание - нещо, което не беше изяснено категорично до момента, въпреки че в КС има практика по подобни казуси.

Решението е подписано с особени мнения на съдиите Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров. Първите двама считат, че искането е допустимо и разгледано по същество е неоснователно. Илиев и Димитров намират искането за недопустимо. На заседанието са присъствали 11 конституционни съдии, а докладчик по делото бе Константин Пенчев.

"ГЕРБ трябва да поеме политическата отговорност за отхвърлянето на оставката на Делян Добрев, а той да подаде оставка".

Това коментира зам.-шефът на парламента Валери Жаблянов. Той припомни, че от БСП още с внасянето на подписката до съда са заявили, че от ГЕРБ са извършили нарушение.

"Нито един народен представител и с никакво решение на Народното събрание не може да бъде задължен да изпълнява задълженията си", заяви Жаблянов.

Според него нарушаването на Конституцията от страна на ГЕРБ е умишлено и то е логичен резултат от цялостната линия на партията.