Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

18 души са обвиняеми в големия над 12 000 страници обвинителен акт по КТБ. Сред тях са Цветан Василев, бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев и други лица от кръга около банкера, който все още е в Сърбия.

Прокуратурата разпространи 155 страници прессъобщение, в което в повествователна форма се разказва за "Моделът КТБ" (пълният член е на авторите, б.р.).

Над 5000 страници са предявените обвинения на всяко от 18-те обвинени лица, разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания  доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома, пише прокуратурата.

"В това изложение са описани същността, зараждането и формирането на модела, лицата, осъществили и подпомогнали функционирането му и щетите, настъпили като резултат от действията им", започва докуентът.

Фамилни имена като Пеевски и Кръстева въобще ги няма вътре...

Цялата схема е била обединена под името "Фирмата" - казва прократурата, заимствайки от Джон Гришам. За да не остане неясно кой е виновен:

"Моделът КТБ е авторитарно отношение и управление, при което служителите трябва да се подчиняват безпрекословно."

Цветан Василев е искал да влезе в политиката, става ясно още - а парите на вложителите са отишли за задоволяване на "жизнените" му потребности и желания.

"Обвиняемият Цветан Василев необезпокояван, безконтролен и безнадзорен, се разпорежда, като със свои, със средствата на Банката, които обаче не са негови, а на вложителите и депозантите", творят картина от думи държавните обвинители.

Ексбанкерът е обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв. плюс допълнително присвояване на 205.9 млн. лв. от касата на банката (т.нар "касова липса").

Прокурорите - на моменти в разказвателен стил, а на места - помагайки си с реквизитите, които трябва да съдържа обвинетелен акт, описват картината каквато е била според тях.

В документа е описана цялата версия на обвинението за функционирането на "модела КТБ" - започва се от зараждането на бизнеса на Цветан Василев още през 1994 г., описва се цялата схема от "кухи фирми", чрез които е функционирал, финансирането на политическия проект на Николай Бареков и определени телевизии, ролята на "Банков надзор" в БНБ и на одиторската компания KPMG. Имена на други политици извън Бареков липсват. 

Четивото си струва най-вече с нововъведенията, които предлага в правото и това - как да се презентират на "народен език" написани обвинителни актове.

Още в началото става ясно най-важното: 

„Така описаните престъпления са причината. Всички останали корупционни или недобри практики, престъпления и/или нарушения са пряко следствие от тази причина (вкл. и деянията, придобили гражданственост като „кражба на активи от КТБ“). Те обаче не са и няма как да бъдат предмет (дори и само поради огромния мащаб на извършваната противоправна дейност) на обвинителния акт. 

Тоест прокуратурата няма намерение да се занимае с фактическото разграбване на фалиралата банка. 

"Или другояче казано, „Моделът КТБ“ има множество негативни проекции, като предмет на обвинителния акт са само и единствено най-основните от тях", уточняват от държавното обвинение. 

Разграбените предприятия и публични средства очевидно са второстепенни. 

Нататък вече се стига до аналогии с убийства във връзка с решението да не се прекрати първоначално повдигнатите обвинения по чл. 219 от НК:

"Проф. Маргарита Чинова дава пример с престъплението убийство – ако то е квалифицирано убийство, то остава същото, независимо дали ще са налице един или повече квалифициращи признака. То си остава от същия вид – убийство. В рамките на първоначалното фактическо обвинение подсъдимият може да бъде осъден за същото, еднакво или по-леко наказуемо престъпление без извършване на процесуални действия по чл. 287 от НПК – изменение на обвинението от прокурора".

"Личното участие на обвиняемия в наказателния процес безспорно е негово право, което обаче не следва да бъде реализирано в ущърб на обществения интерес и да обвързва компетентните органи извън рамките на добросъвестното му упражняване", застраховат се обвинителите заради отсъствието на собственика на банката Цветан Василев, който все така си е в Белград.  

"Застъпването на противната теза би дало възможност на обв. Василев да извлече ползи от собственото си противоправно поведение – например да постигне прекратяване на наказателното производство поради изтичане на сроковете", пише в акта. 

Подробно е проследена цялата корпоративна история на ексбанкера, която започва още от 90-те години на миналия век започва с финансовата къща “Фина-С”. Тогава Василев е следял цялата заплетена мрежа от безкрайните финансови потоци на фирмата си чрез т. нар. "справка".

Това е лист, който ексбанкерът е изисквал всеки ден на бюрото си, в който са отразени парите му за деня "до стотинка".
Въпросната справка е изготвяна от бившия счетоводител на Василев и настоящ свидетел по делото Бисер Лазов, който работи с Василев още от 1998 г. 

Тази справка се изготвя с натрупване и представлява "снимка" на ситуацията по няколкото тогава негови дружества, които по-късно той започва да нарича с общото
наименование "фирмата", посочва прокуратурата. По нейни данни такава е изготвена и на самия 20 юни 2014 г., когато КТБ бе обявена под специален наздор. Тя много ясно показвала – в дясната страна като задължения сумата от 3.5 млрд. лева, осигурени като взети кредити от КТБ, а вляво – отделните условно наречени по-долу "кухи” дружества и проекти, където тези пари са похарчени или се
намират.

"Основните дейности на Василев са били свързани с финансиране на политици, журналисти, спортисти, актьори и/или други лица от обществено-политическия живот, на
лични нужди на обвиняемия, както и на инвестиционни (губещи или печеливши), медийни и други проекти, за да бъдат осигурени средства за подържане пирамидалното функциониране на КТБ "за обслужване на получени вече кредити на търговски дружества - кредитополучатели без реална търговска дейност, контролирани от обв. Цветан Василев"
, разясняват от прокуратурата.

"Самоопределянето на обв. Василев като собственик на цялото имущество на Банката и самооприличаването му на крупен бизнесмен, придружени със съответни характерови особености, неминуемо го довеждат и до съзнанието за човек, без който икономиката и страната трудно могат да функционират и да се предвижват напред. Част от това самомнение е и самовъзприемането на обв. Василев като един крупен меценат, който подкрепя редица спонсорски проекти. Всичко това би било добре, само че парите, пропилени като спонсорства, не са лично негово имущество, а обществени пари, които той трябва да охранява и пази в Банката, а не да "раздава". Подобни спонсорирания, прикрити под формата на привидна реклама или консултация, със средства на Банката чрез технологията на модела КТБ АД, обв. Цветан Василев извършва и към политически обвързани лица", пише още документа. 

 

Пълният текст на обвинителния акт на прокуратурата може да видите ТУК.        

Ключови думи

Коментари

 's picture

Petyo9

Ще видим ли сред

обвиняемите Сотир Цацаров, Бойюо Борисов и Ахмет Доган?
kate pate's picture
kate pate
analyse this

Не! Няма ги сред

Не! Няма ги сред собствениците, нито сред кредитополучателите.
kate pate's picture
kate pate
analyse this

А за Иван Костов има ли?

А за Иван Костов има ли?

Това е пълно безумие, според мен. Трябва да има и друг начин.

Не мога да разбера тази практика да се пишат толкова дълги и пространни обвинителни актове. Кой ще отдели време да изчете тези 5000 листове? Това, освен всичко друго, е и огромно разхищение на хартия. Би следвало прокурорите да резюмират направените от тях констатации в няколко реда, да приведат нужните доказателства и съдът да реши кой крив и кой е прав. Едва ли в миналото е съществувало подобно явление, а и тогава е имало правосъдие - всъщност откакто хората са се организирали в някакви общества.
 's picture

tdrgrgv

Прокуратурата внесе

Прокуратурата внесе обвинителния акт за "кражбата на века" в която и тя имаше дейно участие.

Добре де

Защо тогава бяхме лъгани толкова години, че чак не разрешихме на човека да си е шеф на ДАНС? Защо Капитал, Дневник, Медиапул и Клуб З ни лъгаха и демонизираха Пеевски, като той дори не е споменат в толкова страници? Чувствам се измамен.

Хм

"Не демонизирайте Пеевски" /Костов/ Пеевски си рефинансира кредитите към КТБ, т.е. Пеевски не дължи пари на КТБ. Но за шеф на ДАНС пак не става.

Не разбрах, видяхме ли имената на Пеевски някъде?

Аз не помня, освен в бълнуванията на Цв.В., главният източител на банката под опеката на Бойко и силно заинтересовано лице. И, разбира се, грантаджийските медии, на които за всичко им е виновен слабият студент от ЮЗУ, а не мутрогерберските му покровители.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.