Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Очаквано соченото за мегадело "КТБ" не тръгна днес. Пречка се оказа отсъствието на основния обвиняем Цветан Василев, който все още се укрива в Белград, както и защитата на някои от останалите 17 подсъдими. Освен това не всички са били уведомени за предявен от синдиците граждански иск за 4,4 млрд. лв.

Заседанието днес бе разпоредително - тоест c yчacтиeтo нa oбвинeниeтo и зaщитaтa ce peшaвaт вcичĸи пpeдвapитeлни въпpocи и най-вече дaли пpoцecът мoжe дa cтapтиpa. Обвинението поиска от адвокатите на банкера Цветан Василев да му връчат копие от обвинителния акт, с който той трябва да се запознае, но те отказаха с мотива, че по закон не им се вменяват такива задължения. Бившият шеф на КТБ трябва да бъде уведомен по надлежния ред. По новите правила в НПК той трябва да получи призовка за явяване на процеса, както и самото обвинение. Били са изпратени до Сърбия през ноември, но без резултат.

Спънка се оказаха и адвокатите на двама други обвиняеми - Рангел Стойчев и Снежанка Стефанова. Защитникът на първия е починал непосредствено преди първото заседание от делото и той все още не е ангажирал нов. Стефанова също е с нов адвокат. И двамата трябва тепърва да се запознаят с материалите по делото. 

Така Специализираният наказателен съд констатира "абсолютни процесуални пречки" и отложи делото за догодина. Следващото заседание ще е на 23 януари, като и ако дотогава Цветан Василев не бъде редовно призован, едва ли ще се даде ход на процеса.

През юли от държавното обвинение внесоха рекордния обвинителен акт, като надълго и нашироко изчисляваха как "с възможно най-малкия шрифт" бил над 210 000 страници плюс делото, което е 1360 тома. Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Само прессъобщението за събитието, тип "Война и мир", бе 155 страници. На всеки един от 18-те участници в обвинителния акт се падат по около 5000 страници обвинения.

Ексбанкерът е обвинен за общо 146 престъпления, основното от които е, че е създал и ръководил организирана престъпна група, отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв. плюс допълнително присвояване на 205.9 млн. лв. от касата на банката (т.нар. касова липса).

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.