Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако 50 на сто от родителите в отдалечено населено място са с начално и с дори по-ниско образование, преподавателите на техните деца ще получат по-високи суми. Общо 35 милиона лева са предвидени за увеличение на заплатите само в тази сфера, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

За първи път държавата предвижда увеличение на парите за средно образование в няколко сфери. Първата от тях е свързана с това да се компенсира отдалечеността на определени населени места и преподавателите в Северозапада да получават подобаващи пари за това, че още не са напуснали държавата.

Втората е свързана с това доколко в един регион са концентрирани деца, които нямат родители или са напълно лишени от родителска грижа. Парите за тези ученици са също бонус за учителите върху стандартната им заплата.

На практика с последните промени в учителските доходи учителите в крайните региони ще получават дори повече от тези, които са в елитни математически или езикови гимназии. Като цяло МОН приема този вариант за корекция, който променя модела, при който учителите в най-елитните гимназии получаваха най-добри пари.

Отделно от това МОН е спуснало списък на професиите, в които има недостиг, за да могат местните професионални гимназии да приемат желаещи. Министерството предвижда в пъти по-голям прием там, където се очаква да се пенсионират хора в близките 2 години.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.