"Ако нямаме 121 депутати, мили мои, и не можем да направим сами правителство, ще оставя ГЕРБ в опозиция. Ако имам пълно мнозинство, тогава мога да каня други партии, но не могат да ми скачат по главата".

Това е последната - засега - заявка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов относно бъдещото му поведение след предсрочните парламентарни избори. Гарнирана, разбира се, с припомнянето, че ако ГЕРБ е опозиция, ще управляват "пак БСП и ДПС. Да видим държавата колко време ще понесе още да й се сриват всичките системи".

Подобен почти ултимативен тон към избирателите е, меко казано, неприемлив. Като дух и послание той много напомня прочутата реплика на Ахмед Доган, че той определя порциите в държавата. Или пък казаното от Сергей Станишев пред депутатите от "Коалиция за България", че ако Делян Пеевски не бъде избран за шеф на ДАНС правителството пада. Сега Борисов казва горе-долу следното - аз искам да определям порциите, ако нямам мнозинство, държавата пропада.

На лидера на ГЕРБ не му е за пръв път да говори подобни неща. Но в това изказване има един доста по-важен аспект. Борисов казва, че не иска да му скачат по главата. С голяма доза сигурност може да се твърди, че всички разумни хора в България се надяват на точно обратното - да се намери партия или политическа формация, която да бъде в коалиция с ГЕРБ и да й "скача по главата", колкото е възможно по-често.

Факт е, че се очертава победителят на предстоящите избори да е ГЕРБ. Какво обаче може и какво прави тази партия при самостоятелно управление, без коректив, без някой "да скача на главата" на лидера й... вече видяхме. И то не беше особено лицеприятно. Борисов продължава люто да кълне БСП и ДПС, но косвено и той има заслуга за това те да бъдат на власт в последната една година. Защото на изборите през 2013 г. много хора, които не са си и помисляли, че някой ден ще гласуват за социалистите, го направиха именно заради отвращението си от управлението на ГЕРБ.

Някои общоизвестни факти със сигурност трябва да бъдат припомняни често и упорито до деня на вота. По времето на Борисов Корпоративна търговска банка (КТБ) бе в зенита на своята слава и огромен процент от парите на държавните дружества бяха в нея. Дори в този мандат, като опозиция, лидерът на ГЕРБ се изказва много предпазливо и за банката, и за Цветан Василев, и за Делян Пеевски. Само Иван Костов се оказа по-пламенен защитник на този кръг от хора, олицетворяващ в най-голяма степен задкулисието в държавата.

По времето на Борисов МВР откровено прекаляваше със своите правомощия. И фактът, че министерството действаше така и през мандата на БСП, няма как да оправдае показните, но неособено ефективни акции по залявнето на една или друга известна личност, прекомерното използване на СРС, които бяха обичайна практика за ГЕРБ.

Борисов упреква сега управляващите, при това с основание, че оставят финансова стабилност само на хартия. Но и той не бе по-различен в това отношение. Все още е пресен споменът за това как, за да се върже бюджетът, бяха извадени 1,5 млрд. лв. от здравната каса.

По времето на Борисов БСП като че ли не беше във властта, но ДПС си беше там, макар и неформално. Не е известно нито един от обръчите от фирми на Ахмед Доган да е пострадал сериозно от една или друга инициатива на правителството на ГЕРБ. Няма как да се забравят и някой знакови гласувания, като например избирането на Венета Марковска за конституционен съдия. Тогава, въпреки предупрежденията на ЕК, че сигналите за конфликт на интереси и търговия с влияние срещу нея трябва да бъдат проверени, ГЕРБ, ДПС и независимите депутати й осигуриха 127 гласа. Впоследствие Марковска не стана съдия, но чак когато скандалът вече бе неудържим.

Като стана дума за независимите депутати, те бяха едно от най-отвратителните явления по времето на ГЕРБ. Никога дотогава парламентарно мнозинство не бе пазарувано по толкова отявлен начин, при това чрез парите на данъкоплатците. За да няма кой "да му скача по главата",  Борисов уреди въпроса, като през ГЕРБ независимите получаваха субсидията си, която до тогава следваше депутатите.

С голяма доза сигурност може да се прогнозира, че ако ГЕРБ и Борисов отново влязат в управлението без да имат коректив, то те отново няма да изкарат пълен мандат. И нищо чудно БСП и ДПС пак да се върнат на бял кон, както стана през миналата година. Борисов безспорно има своите качества. Но и голямо его. И много суета. 

Прогнозите засега отреждат на ГЕРБ първото място, но не му дават самостоятелно мнозинство. В крайна сметка партията не успя да си спечели такова, дори когато бе на върха на своята популярност. Така че Борисов - ще, не ще - ще трябва да стане по-диалогичен и по-отстъпчив. В противен случай политическата криза ще продължи да се задълбочава и отговорността за това този път ще е изцяло негова.