СИМОНА РУСЕВА

Какво става? Как може Дядо Коледа да се появи посред лято в Копенхаген, питаха се днес жители на датската столица.

Може, ако иде реч за световен конгрес. 57-ото му издание започна днес в Копенхаген и ще продължи три дни. Той се организира в най-стария парк в света с история от 1583 г. – “Дирехафсбакен”, намиращ се в покрайнините на столицата. Датчаните го наричат просто “Бакен”.

По традиция 150-имата участници във форума ще обменят мнения и опит. Най-често обсъжданите въпроси са как да изглежда шейната на Дядо Коледа, как се изработва и залепва бялата брада, за да прилича на истинска, кои подаръци на борда на самолет, прелитащ над Северния полюс, се обмитяват.

Дори в летните жеги участниците в конгреса са длъжни да са предрешени като добрия старец – червена мантия, освежена с бели кожи, подобна качулка, ботуши и задължителният чувал за подаръци. 

Конгресът днес беше предшестван от парад на добрите дядовци в “пълно бойно снаряжение” из улиците на Копенхаген. След това всички се събраха на централния площад, където блестеше коледна елха и звучеше “Джингъл Белс”.

На въпрос как се чувства с брада и мантия през лятото представител от Япония простена: “Жежко, жежко, много жежко.”

След разхлаждането в морето участниците в конгреса ще се занимават с дискусии.

Кой може да е Дядо Коледа? Всеки, който желае и има известни артистични заложби. Задължителен е единствено костюмът.

В Германия, а и в други държави, това е професия, макар и най-кратко упражняваната – един ден в годината, на Коледа. И тъй като правилото “Ден година храни” важи само по жътва, тези хора, ествено, си имат друга професия или пък са студенти.

Докато у нас обикновено бащи и дядовци се предрешават като Дядо Коледа, в други държави добрият старец се поръчва при съответна агенция. Уговарят се час, дава се адрес. Щом Дядо Коледа наближи адреса, той звъни на родителите. Те го чакат навън, слагат подаръците в чувала и му дават лист с имената на децата, където са описани и техните привички или слабости. 

Така Дядо Коледа знае всичко – кой каква беля е направил, кой първолак трябва да заляга повече на аритметиката, кой е бил похвален в детската градина и от този род.

Поръчаният Дядо Коледа си има и цена. В 3,5-милионен Берлин е доста евтино – 29 евро. В село Бергатройте с население от 3000  души (в една от най-богатите федерални провинции Баден-Вюртемберг) цената не пада под 56 евро.

Както обикновено става, по-голямата част от парите са за агенцията посредник.

Това децата не знаят и не бива да го знаят. Те са сигурни, че Дядо Коледа е получил писмата им и ги е зарадвал с желания подарък. До деня, когато малчуганите поотраснат и с тъга узнаят, че всичко е било една илюзия.