Стотици излязоха тази вечер на протест в центъра на София срещу решението на правителството да разшири ски зоната в Национален парк „Пирин” и да позволи изграждането на нов лифт. 

"Унищожаването на българската природа не е патриотизъм", "В Банско Златният телец изгрява, над Пирина пламеней" - бяха част от плакатите, които протестиращите издигнаха. Централни герои бяха двамата вицепремиери на "Обединените патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов с припомняне с леко видоизменение на стиховете на Ботев: "Патреот е. Душа дава..."

Крайната точка беше "Орлов мост".  Където протестиращите блокираха движението.

 

 

Под засилено полицейско присъствие.

Началото беше на Попа.

С възгласи „Оставка” и „Пирин не е баница” те блокираха кръстовището на Попа с искане за екооценка на промяната на плана за управление на парка. По-късно протестиращите тръгнаха по бул. Васил Левски към "Орлов мост". 

"С решението си за Пирин днес правителството подарява половината от парк "Пирин" на една офшорна фирма и разрешава строителство и сечи в три от шестте зони на парка", обясняват на страницата на събитието природозащитниците. Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема, без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и анализ за развитието на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.

В три от зоните на парка строителството става допустима дейност, на обща площ 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва на площ от 0,6% от парка.

"Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори" предупреждават от коалицията "За да остане природа в България".

Коалиция "За да остане природа в България" планира утре да обжалва на решението за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и продължаване на протестните действия.