Миналата седмица беше белязана от скандали на американската политическа сцена. Бившият шеф на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи, който прекара едва 10 дни на поста, предизвика негодувание с циничните си коментари относно колегите си. Миналата сряда пък президентът Доналд Тръмп обяви в социалната мрежа туитър, че транссексуални няма да могат да служат в армията на САЩ.

Едва ли има нещо, което може да ни изненада около Тръмп и аминистрацията му, но си струва да се запитаме дали тези скандали не целят да отвлекат вниманието от по-важно събитие.

В сряда пред комисията в Сената, която разследва възможната руска намеса в президентските избори в САЩ, трябваше да свидетелства Бил Браудър - бизнесмен, основател и ръководител на фонда  "Хермитидж Кепитъл", който прави огромни инвестиции в Русия в продължение на 10 години.

Изслушването му беше отложено за четвъртък, когато Антъни Скарамучи предизвика пореден скандал с вулгарните си изказвания за началника на кабинета на Тръмп Рейнс Прибъс.

Браудър описва в показанията си схеми за кражба на огромни суми от руски бизнесмени, както и истинските мотиви на руската адвокатка Наталия Веселницкая за срещата й със сина на американския президент Доналд Тръмп.

Кой е Браудър?

Браудър е успешен бизнесмен и оглавява фонда  "Хермитидж Кепитъл", който от 1996 до 2005 г. инвестира над 4 милиарда долара в Русия. Той е в добри отношения с Путин докато организацията му е определена за "заплаха за националната сигурност" и е забранена в Русия. Браудър наема адвоката Сергей Магнитски, който открива доказателства, че 230 милиона долара данъци, които организацията на бизнесмена е внесла в държавната хазна, са откраднати... според тях - от Путин. 

Двамата съобщават на властите:

"И чакахме добрите да хванат лошите. Оказа се обаче, че в Русия на Путин добри няма."

Браудър е обвинен в данъчни измами и му е забранено да влиза в Русия. Сергей Магнитски е хвърлен в затвора, а през 2009 г. умира при неизяснени обстоятелства.

"Сергей Магнитски беше убит, защото е мой приближен. Ако не беше мой адвокат, той още щеше да е жив", казва бизнесменът.

През 2012 г. американският Конгрес приема закон, който забранява влизането на нарушили човешките права руски граждани в САЩ и замразява авоарите им - законът "Магнитски".

За да се противопостави на това Путин забранява на американски семейства да осиновяват деца от руски социални институции.

Каква е връзката:

Преди седмици в американски медии изтекоха имейли, според които синът на президента Доналд Тръмп се е срещнал с руската адвокатка Наталия Веселницкая по време на предизборната кампания миналата година. От нея той е очаквал компрометираща информация за опонента на баща си в президентските избори Хилъри Клинтън. Тръмп-младши заявява, че срещата е била съсредоточена върху рестрикциите върху осиновяването на руски деца от американски семейсва.

Браудър разказва, че миналата година група руски представители са провели кампания във Вашингтон и са се опитали да убедят държавни служители, че Сергей Магнитски не е убит, а законът "Магнитски" е базиран на фалшиви факти. 

"Кой е в тази група, действаща в услуга на Русия? Двама мъже, наречени Пьотр и Денис Катсив, и жена на име Наталия Веселницкая."

Юристката наема адвокати и специалисти по връзки с обществеността, дава подкупи на разследващи и дори осигурява съюзници след богатите американци, които да настояват за отмяната на закона "Магнитски". Тя основава неправителствена организация, която да се занимава с проблема с осиновяванията, но скоро става ясно, че истинската цел е отмяната на санцкиите, твърди още Браудър.

Путин - най-богатият човек в света?

В класацията на списание "Форбс" миналата седмица Бил Гейтс отстъпи първото място на директора на Amazon Джеф Безос едва за няколко часа. Браудър обаче твърди, че двамата общо имат по-малко състояние от това на руския президент. 

Според него именно Владимир Путин е получил откраднатите 230 милиона долара. Разкритията на досиетата "Панама" за офшорните сметки на музикантът Сергей Ролдугин, който е близък приятел на руския президент, свързват тези пари с Путин и той би могъл да стане обект на санкции по закона "Магнитски", твърди още Браудър.

"Това е силно обезспокоително за Путин, защото той е сред най-богатите хора в света. Пресметнах, че той е натрупал близо 200 милиарда долара за 17-те си години на власт. Той държи всички тези пари на запад и те са обект на потенциално замразяване и дори конфискуване. Затова той има значителен личен интерес да намери начин да се отърве от санкциите по закона "Магнитски".

Каква е схемата?

През 2003 г. руските власти арестуват най-богатия човек в страната - Михаил Ходорковски. Той е изправен пред съда, а кадрите как той стои в килия по средата на съдебната зала предизвикват силен отзвук.

"След присъдата на Ходорковски, другите олигарси отишли при Путин и го попитали какво трябва да направят, за да избегнат затворническата килия. От това, което последва, изглежда отговорът на Путин е бил "петдесет процента". Не 50% за руската държава или за президентската администрация, 50% лично за Путин. От този момент нататък, Путин стана най-големият олигарх в Русия и най-богатият човек на света."

През ноември 2005 г. самият Браудър е задържан на летище Шерметиево, а после е депортиран. По-късно от офиса му в Москва и от седалището на американската правна фирма, която го представлява, са иззети документи, свързани с инвестициите, които е правил. Тогава той наема Сергей Магнитски, когото описва като най-умния руски адвокат, когото познава. Тогава Магнитски е на 35 години.

Адвокатът открива, че документите, конфискувани от руското вътрешно министерство, са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство.

Магнитски открива, че данъците, които са платени от Браудър на държавната хазна за предишната година, които са в размер на 230 милиона долара, мистериозно изчезват. Бизнесменът твърди, че те са отишли в джоба на руския президент. 

През 2016 г. Мрежата за разследване на организирана престъпност и корупция  (МРОПК) по материали на Досиетата "Панама" описа придвижването на средствата, които са прехвърлени към компанията на музиканта Сергей Ролдугин, приближен на Путин. Според МРОПК проследените пари (които са едва малка част от сумата, за която се твърди, че е открадната) са минали през молдовски и британски фирми, офшорни сметки на Британските Вирджински острови и накрая са се озовали в сметката на Ролдугин.

Магнитски и Браудър информират руските власти тогава, адвокатът дори дава показания пред Руския държавен разследващ комитет относно ролята на държавни служители в схемата.

"Вместо да арестуват хората, които извършват престъплението, Сергей беше арестуван. Кой го арестува? Същите хора, срещу които той даде показания. На 24 ноември 2008 г. те отидоха в дома му, сложиха му белезници пред семейството му и го изпратиха в затвора."

От Магнитски се иска да оттегли показанията си. Адвокатът живее при нечовешки условия, веднъж почти замръзва до смърт. Той обаче отказва да даде фалшиви показания и в резултат на жестокото отношение към него в затвора, здравето му се влошава. Обещано му е лечение, но той не го получава. Адвокатите на Магнитски подават молби за спешно лечение до всички нива на руската съдебна система, но нито една не е уважена. 

"Вместо да бъде настанен в помещение за спешна помощ, той е пратен в изолирана килия, вързан е за леглото, а осем охранители идват и го пребиват с гумени палки. Сергей Магнитски почина на 16 ноември 2009 г., на 37-годишна възраст, оставяйки съпруга и две деца."

"Убийството на Сергей Магнитски беше извършено, за да се покрие кражбата на 230 милиона долара от руската хазна."

Браудър разказва историята на Магнитски на сенаторите Бенджамин Кардин и Джон Маккейн, които внасят законопроекта "Магнитски" в Камарата на представителите. Той е приет с от двете камари на Конгреса и влиза в сила, когато тогавашният президент Барак Обама го подписва на 14 декември 2012 г.

Браудър разказва историята си в книгата "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин", издадена тази година и в България.