Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Пред очите ни се прави следващата мегабухалка с т.нар. антикорупционен закон. Нова комисия "Филип Златанов" с тефчерчето. В това тефтерче седяха инициалите на Цветан Цветанов, Бойко Борисов и Делян Пеевски един до друг. Сега тези хора правят новата бухалка."

Така лидерът на "Да, България" Христо Иванов отговори пред бТВ на въпрос за приемането на въпросния закон, което се очаква да бъде финализирано тази седмица от Народното събрание. С него ще се роди нова комисия за борба с корупцията, която ще обедини действащите сега комисии за конфликт на интереси и за конфискация на незаконно придобито имущество. По думите на Иванов въпросният антикорупционен закон се прави, за да няма реформа в прокуратурата. 

"С нещата, които се случват в България, никой не може да бъде спокоен за своя бизнес или работа. Досега имаше свенливо беззаконие, а сега се минава към много брутален режим - управление на беззаконието. И никой не може да бъде спокоен с тези бухалки - тази комисия за корупцията, спецсъда, прокуратурата в този вид".

Водещата Цветанка Ризова настоя, че по времето, когато Иванов беше министър на правосъдието, също се е говорило за антикорупционен закон и той е бил препоръчван. На това той припомни, че като министър настояваше преди всичко за реформа в прокуратурата, която е органът, който трябва и може да разследва корупционни престъпления, и заради искането за реформа "платих с поста си".

И второ - идеята тогава е била за специализирана агенция, която да се бори с конфликта на интереси. "Вместо това сега ни се предлага един Франкенщайн, мегаорган, а целият закон няма нищо общо с разкриване на престъпления, свързани с корупция", категоричен е ИвановТой припомни, че въпросната агенция в Румъния всяка година наема външен оценител, който да проведи работата й и се зачуди как подобен оценител би видял, например, спирането на преписката срещу Цветан Цветанов преди години, когато ставаше дума за шестте му апартамента в София.

На въпрос дали е прав Цветанов да критикува президента Румен Радев, че е дал заявка да наложи вето на антикорупционния закон преди той да е приет от парламента (държавният глава влиза в правомощието си за вето след окончателното приемане на даден закон - б.р.) Христо Иванов заяви:

"Наистина формално има елемент на избързване, но се радвам, че има и елемент на осъзнаване в позицията на президента, че целта на този закон не е да се бори корупцията". 

По думите на лидера на "Да, България" сюжетът около това как парламентът бламирал правителството, неприемайки идеята подателите на сигнали за корупция да бъдат освободени от наказателно преследване е "фалшив сюжет". И в момента за набеждаване се носи наказателна отговорност - в случай, че някой подаде фалшив сигнал за корупция има процедура засегнатият да си търси правата.

Първото, което ви убягва - аз настоявах за реформа\в прокуратата, с което платих с поста си. Настоявах не за закон, а за агетция, която се бори с конфликта на интереси. А тук имаме един Франкейнщайн.

Христо Иванов заяви още, че основната заплаха за правата на българите във Великобритания след "Брекзит" е българската държава. Коментарът бе след като инициативата на "Да, България", ДСБ и партньорите им "Български манифест за Европа" написа отворено писмо до Бойко Борисов. Сред исканията са "твърда политика" за защита на интересите на българите на Острова след напускането на ЕС, както и промяна в Изборния кодекс, която да не позволи ограничаването на избирателните им права.

Промяна в изборните правила се налага, защото след "Брекзит" Великобритания ще попадне под текстовете от кодекса, според които в страни извън ЕС могат да се откриват до 35 избирателни секции. 

Лидерът на "Да, България" акцентира на последното искане и на съпротивата срещу електронното гласуване и срещу вота по интернет. Според него проблемът на управляващите е, че българите във Великобритания са по-свободни, независими, не са облъчени от пеевската медийна машина, а това ги прави неудобни избиратели.

Коментари

Гонзо, чадо

За Коледни бонуси се напъваш май/словореда и стилистиката е в стил Петьо Блъсков-ранния 24 часа..бел.ав./......П.С....за догодина помисли за нов никнейм...Гонзо от Сезами стриит е изглежда много по интелигентен и несравнимо по красив...-:))))

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.