Президентът Румен Радев наложи вето на § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Става дума за т.нар. мораториум върху новите лекарства. Той предвижда през 2018 г. здравната каса да не заплаща за нови медикаменти, за които е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и на такива, които са част от списъка, но предстои да бъдат покривани от касата от 1 януари догодина. Единственото изключение е за генерични лекарствени продукти на описаните. 

"Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.", става ясно от становището на президента.

Още при приемането на бюджета на НЗОК за 2018 г. от Единната народна партия, граждански и пациентски организации призоваха Румен Радев за вето. Срещу мораториума реагира и омбудсманът Мая Манолова, която обяви, че ако текстът влезе в сила, ще направи консултации, за да сезира Конституционния съд. 

Пълните мотиви на президента за наложеното вето можете да прочетете ТУК.