Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не за пръв път президентът Реджеп Ердоган повдига темата за актуализиране на Лозанския договор. След вчерашното му изявление в Гърция днес това бе една от основните теми за българските институции.

Какро представлява Лозанският договор? Той е подписан през юли 1923 г. Според неговите текстове Източна Тракия и гр. Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за преминаване на търговски и военни кораби. Турция трябва да изплати дългове на османските народи.

Този договор слага край на войната между Гърция и Турция. В тази война турците изтласкват гърците от Мала Азия. Мирният договор се подписва от част от победителките в Първата световна война. САЩ обаче не подписват този договор.

В договорът има раздел, в който се уреждат правата на малцинствата. Турция поема задължения по отношение на немюсюлманските малцинства на нейна територия. Тя дава гаранции за равенство пред закона, право на собственост и сдружаване, езикови права и др.

Договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него. В тази си част той просто повтаря Ньойския договор.

Историци обръщат особено внимание на факта, че договорът урежда и границите на Турция с днешен Ирак. Според експерти възможно е президентът Реджеп Ердоган да се надява да присъедин и част от тази държава, която преди това е била в Османската империя.

Според Лозанския договор някои острови, които са само на 10 км от турския бряг, се дават на Гърция. Има информация, че в шелфа около тях има находища на газ, което вероятно също е повод за Ердоган да повдига темата за Лозанския договор.

Коментари

Simeon Simeonov's picture
Simeon Simeonov
s.simeonov

Ако в договора има специален раздел уреждащ.....

....правата на малцинствата, то претенциите на Ердоган изразени в грижа за мюсюлманските малцинства не струват пукната пара.

Радев, още ли им подписваш

Радев, още ли им подписваш указите за гражданство?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.