"България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона."

Това се казва в позицията на Министерството на външните работи по повод думите на турския президент Реджеп Ердоган, че Лозанският договор от 1923 г. не се прилага и трябва да бъде преразгледан.

Ердоган каза това в интервю за гръцкия вестник "Екатимерини" и повтори думите си, когато пристигна вчера на историческо посещение в Гърция. Той разгневи домакините и предизвика ответни реакции от колегата си Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас.

В резултат на Лозанския договор Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от владенията си в Близкия изток и Северна Африка, както и от редица острови в Егейско море. Документът определя и българо-турската граница по долината на река Марица, без обаче България да е страна по него.

"Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с  посланика на Република Турция в МВнР", допълват от външното ни министерство.