Провокация, притеснителен опит за прекрояване на границата и генератор на напрежение в региона.

В този дух за днес малко закъснелите реакции на българските политици по изказването на турския президент Реджеп Ергоган, чийто смисъл крие искане за прекрояване на границите на Лозанския договор. Днес всички питаха къде е реакцията на държавата, след като почти два дни отговорът на всички въпроси към Външно министерство бе един и същ: "Все още правим консултации".

Дори и вицепремиерите "патриоти" Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов, (НФСБ) известни с критичните си позиции си към турската държава и управление, говореха с половин уста за недопустимото изказване на Ердоган и призоваха да не се бърза с ответната българска позиция. Забавянето властта мотивираше с факта, че България не е страна по договора от Лозана. Нищо че той засяга и нейната граница.  

"Това е провокация от страна на турския държавен глава. Нормално е Гърция да реагира, тъй като тя е засегнатата в случая страна. България също ще излезе със своето становище. В подобни ситуации обаче не е хубаво да се бърза, за да може всяко едно решение да бъде добре обмислено.", заяви вицепремиерът от Обединени патриоти Валери Симеонов пред телевизия "България он ер" и даде заявка, че ОП ще се обявят категорично против всякакви претенции и ревизии за прекрояване на границата.

Колегата му Красимир Каракачанов пък бе притиснат за коментар от журналистите в парламента:

"Всеки опит за прекрояване на границите няма как да не ни притеснява", заяви той. 

И все пак даде заявка, че Външно министерство е направило нещо по въпроса - било поискало обяснения от турската страна. 

"Нашите институции нямат стратегичско мислене, за това мълчат", коментира и депутатът на патриотите от "Атака" проф. Станислав Станилов Станилов.

Депутатът обаче смята, че за България няма пряка за заплаха, макар че Лозанският договор урежда и днешната българо-турска граница. Договорът на практика потвърждава границата, установена в Ньой след Първата световна война.

Опозицията, в лицето на БСП, също излезе със становище.

"Позицията на Ердоган генерира напрежение и влияе негативно въргу стабилността и сигурността в целия регион. Нека бъде зачитано международното право и принципите на равнопоставеност и добросъседство", посочи лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"България се придържа към международните документи и всяка промяна на установени граници може да става само и единствено чрез диалог", коментира пред Клуб Z бившият парламентарен шеф Димитър Главчев (ГЕРБ).

Главчев, който бе много активен в балканската си политика като шеф на НС призова балканските страни да се придържат към европейските ценности и да работят за сигурността в региона.

От извънпарламентарната "Да, България" реагираха първи още вчера. 

"Продължава да няма официална българска реакция на поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона, нито на сайта на МнВР, нито на фейсбук страницата на премиера. Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той всъщност е външен министър, но все пак. Иначе, България поема председателството на ЕС и се гласи да стане лидер на Балканите... Корупцията изяде суверенитета", написа в профила си във фейсбук лидерът на формацията Христо Иванов.

Лозанският договор е подписан през1923 г. в град Лозана, Швейцария. В резултат на него Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от владенията си в Близкия изток и Северна Африка, както и от редица острови в Егейско море. Лозанският договор определя и българо-турската граница по долината на река Марица, без обаче България да е страна по него.

В средата на деня все пак Министерството на външните работи разпространи официална позиция.