Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Покрай продължаващите спорове за строителството на втори лифт в "Банско", промяната на плана за управление на парк "Пирин" и на концесионния договор с "Юлен", природозащитниците повдигнаха и свързаната тема с имотите в курорта и попитаха има ли "ценови балон". Според тях цените на жилищата в най-голямата ни ски дестинация са паднали до рекордно ниски нива и именно това стои в дъното на подновените с нова сила опити да се построи инфраструктура за втора кабинка. Логиката е, че новото съоръжение ще доведе повече туристи и ще съживи пазара на имоти, с които Банско e пренаситено. Екозащитните организации твърдят, че инвеститорите, теглили масово кредити, за да строят, сега изискват от общината съживяване на пазара чрез втория лифт.

В края на ноември на кръглата маса по въпросите на курорта еколозите поставиха редица въпроси, в това число и за цените на имотите, на които вицепремиерът Валери Симеонов пое ангажимент да бъде отговорено. Отговор има - от кмета на града Георги Икономов. И разбира се, той опитва да опровергае твърденията.

"На твърденията за създаване на изкуствен ценови балон на недвижимите имоти на територията на община Банско в контекста на изградената ски зона, предоставяме официални данни на една от големите регистрирани фирми в България, занимаваща се с покупко-продажба на недвижими имоти, от които е видно, че цените на имотите трайно са се увеличили след развитието на района като популярна ски дестинация. Нещо повече, наблюдава се устойчивост в цените и към настоящия момент", пише Икономов.

И прилага справка за цените през 2000-2001 г., 2012 г., а за да илюстрира "устойчивостта" - и за 2017 г.

Според данните на частната фирма в началото на века, преди Банско да се превърне в популярна ски дестинация (припомняме, че договорът с концесионера е подписан през 2001 г.), един квадратен метър, по данни на агенцията по вписванията, е вървял между 80 и 150 щатски долара. Информация за офертната цена не е посочена. Вече през 2012 г. данните на Икономов сочат следното: между 320 - 570 евро кв/м (от агенцията по вписванията) и 350-800 евро кв/м цена, на която продавачът е обявил имота си. За 2017 г. справката сочи: 250-600 евро кв/м и 330-850 кв/м офертна цена.

Справка в сайта за публични продажби на частните съдебни изпълнители показва, че в действителност към днешна дата цените са сходни. Началните цени, на които се продават двустайните апартаменти например, са между 180 евро и близо 300 евро кв/м за жилища между 40 и 70 квадрата. Могат да се намерят и едностайни жилища за над 500 евро кв/м. 

Любопитното е, че това далеч не бе така при последната ни проверка в Регистъра на публичните продажби. Преди няколко седмици, непосредствено преди възобновяването на темата с втория лифт и далеч от активния ски сезон, на сайта бяха публикувани множество обяви за недвижими имоти за същата квадратура, но със стартови цени от далеч по-скромните 100-200 евро кв.м.

Коментари

Банско е балон, а след него и

Банско е балон, а след него и София

Другарят гербав кмет е нелеп като премиера и избирателите си.

"предоставяме официални данни на една от големите регистрирани фирми" "официални" данни са само тези от данъчния регистър на продажбите, глупав. "регистрираните фирми" на гербави функционери, които се прехранват от лъжи и гешефти са точно обратното.
 's picture

Kruger

Всеки който е ходил в Банско

знае, че е пълно с незавършени сгради, както и с необитаеми завършени. Западно от реката има цял призрачен квартал с кални "улици". Особено добре се вижда нощем:) А най-големия майтап е твърдението на някакво хора, вкл. министъра на Сл. бряг, че от Швейцария плащали на хората, които не са съгласни с унищожаването на природата край Банско! Швейцария се страхува от втори лифт в Банско и от калните му улици, разбити тротоари, сергии с гащи, цигани, хаос!!! Да не им вземат туристите:)) Тия хора ходили ли са някога в Швейцария, знаят ли как изглеждат градчетата и курортите там, как са организирани, или разчитат, че лумпен-пролетариата не е ходил и ще им се върже на абсурдите?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.