По стар обичай с наближаването на ски сезона жители и бизнесмени от Банско излизат на протест с искане за втори кабинков лифт. Анонса за поредната демонстрация направи лично кметът Георги Икономов по Нова тв. По думите на Икономов протестът ще е срещу правителството, което неглижирало проблема от години. Според недоволните само вторият лифт ще спаси туризма в курорта.

Къде е заровено кучето

Спорът за втората кабинка прерасна от екологичен в имотен. Според противниците на лифта легловата база в курорта е нараснала неимоверно през годините и в нарушение на настоящия план за управление. Затова в момента инвеститорите били принудени да продават новопостроените жилища на безценица, като надеждите им са вторият лифт да доведе до съживяване на имотния пазар, привличайки повече курортисти. Георги Икономов определя твърденията на еколозите като спекулации. По думите му единствената цел на общината е да се разредят опашките на лифта, тъй като в пика на сезона се чакало по 2-3 часа за едно спускане по пистата. 

"В момента действа старият план за управление на парк "Пирин", който трябваше да е приключил до 2014 г. В него е забранено изграждането на нови съоръжения. През 2013 г. задвижихме процедура, с която искахме да променим този план, но не бе приета. Вече четвърта година този план се бави.

Водим и редица дела в съда, което означава, че може би още няколко години няма да бъде приет. На практика не се случва нищо. С протеста искаме да напомним, че проблемът го има и ако не се реши в най-кратки срокове, Банско като курорт губи. Това е абсолютна антиреклама за страната ни. Проблемът се неглижира", заяви Икономов.  

Според него няколко правителства поред са изразили съгласие с изграждането на новата кабинка, в това число и настоящото, но те се поддавали на натиска на екоорганизациите поради "страх от екопротести". Затова сега Икономов предвижда да внесе в Министерството на околната среда и водите писмо с искане процедурата от 2013 г. да бъде продължена с решение на министър Нено Димов.

"Нено Димов може само да даде становище към Министерския съвет, но не може еднолично да вземе решението. В плана няма предложение за нов лифт. Вместо да се променя с писмо, нека да му се направи екооценка и тогава да се види какво може и какво не", коментира пред Клуб Z Петко Ковачев от Института за зелена политика.

По думите му в новия план е предвидено голямо увеличение на зоната за застрояване от 0,6% на 7,5 на сто, както и сеч и затова в исканията за втория лифт се крият единствено бизнес интересите на имотния пазар и на концесионера. Еколозите отдавна поддържат тезата, че няма проблем да се разшири капацитетът на настоящата кабинка, за да се разреши проблемът с опашките.

"Според сега действащия план в Банско трябва да има 7800 легла, официално са над 18 200, а неофициално - 30 000-40 000, което е сериозно нарушение, но санкции няма.

Инвеститорите са вземали кредити, за да строят, а сега не могат да продадат жилищата си.

Целта не е да се разредят опашките на лифта. Цените на имотите в Банско са срутени. Банско е на трето място след София и Варна по продажба на жилища от частни съдебни изпълнители. Градът е във фалит поради прекомерно надутия балон през годините", смята Ковачев.

В действителност справка в Регистъра на публичните продажби показва, че имотите в курорта се продават за по 100, 200, 300 евро/кв.м начална цена при над 1500 евро преди години.

"Те нямат екологични доводи. Няма увеличение на зоните за застрояване. Това са спекулации за объркване на общественото мнение", контрира кметът Икономов.

Организатор на протеста е сдружението "Бъдеще за община Банско". Недоволните ще блокират днес в 16:30 ч. входа на града на пътя Симитли - Гоце Делчев. Сред тях ще е и кметът.