Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Подходът към тези хора (спецсъда), за които сега се обсъжда едва ли не - първо сграда ли да намерим или първо хора, е все едно да те бомбардират и ти да броиш снарядате и да се чудиш дали да се криеш."

Аналогията е на ръководителя на Специализираната прокуратура (и наблюдаващ делото КТБ) Иван Гешев, а поводът - той и колегите му от спецсъда и апелативното обвинение бяха изслушани от ВСС за нуждите им от кадри и работни места.

Както е известно, специнституциите поеха борбата с "високата" корупция от началото на ноември вследствие на изменения на НПК (въпросните промени вече са в Конституционния съд, който бе сезиран от адвокатура и ВКС - б.р.).

От речовития Иван Гешев научихме още, че в подопечното му водомство работи прокурор, който 4 от 5 работни дни в седмицата е в командировки, жена му го търси по видеовръзка в интернет чат, а СМС-и за мерки за неотклонение получава дори в 3 ч. през нощта (това - на фона на коментарите, че специнституциите са с доста под средното натоварване., б.р.).

Шефът на Специализирания наказателен съд Георги Ушев изнесе данни, че имат дело от 1150 тома, друго с 28 подсъдими, т.е. - над 60 човека са страни по делото.

Той даде примери с 631 листа обвинителен акт, казус със 160 свидетели и 124 тома досъдебно производство, друго дело с 636 свидетели и т.н.

"При около 210 работни дни за година има съдии с 202 заседания. Има съдии и с по 185. Повечето съдии в СпНС са над 200 % натовареност", каза председателят.

Той очаквал около 80 % от исканията за СРС в цялата държава вече да се разглеждат от СпНС. От 23 декември 2016 г. – до 31 август 2017 г. са гледани 2000 дела за СРС, стана ясно още.

"Дело с 1000 престъпления има ли аналог в СГС", попита риторично Ушев.

Допълнително бе коментирано, че съдът разполага с едва 4 зали (петата е на Апелативния, б.а.).

"Ние сме 19 човека и в един момент ще потънем. Съдиите ще насрочват делата в срок, за да не бъдат наказани, после ще ги отлагат, за да не бъдат наказани, но няма как да се провеждат делата в 4 зали.

Един брой такова дело е нелепо да бъде сравнявано с едно ПТП. Или с едно ОХ (наказателно дело от общ характер, б.-р.) в окръжен съд", каза още съдийският шеф.

Ушев поясни и по повод бройката от 15 поискани щата за съдии - която му бе отказана от ВСС, - че конкретното число са го решили на общо събрание, а не си го е измислил.

Съдията анонсира отново и своя законодателна идея: организирани престъпни групи от типа "3 момчета гледали в "Люлин" марихуана на терасата" да не се гледат вече от спецсъда, а в него да останат само сериозните тежки дела за организирани банди, корупция и т.н.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък сгълча върховния съдия Севдалин Мавров, който си позволи да репликира в Ушев, че не само те гледат сложни дела.

"Тези хора не са тук, за да им кажем: "И ни сме гледали такива дела". И: "Знаете ли ние във върховен съд какви дела гледаме?!" Това е затворен кръг – вие искате бройки, ама нямате места.

Министърът на правосъдието – и тя с извинение също трябва да си мръдне пръста, а не да чака и да иска", разсърди се Цацаров, забърквайки в разговора и Цецка Цачева

Днес стана ясно още, че... кабинетът на шефа на Държавната комисия по сигурността на информацията бил колкото половината съд, а комисията била "толкова секретна", че сградите около нея на скицата на имота има бели петна (по думите на Георги Ушев).

За съда ще се умуват всякакви варианти - като се почне от най-очевидния: ДКСИ да се изнесе от сградата, и се стигне до съвсем революционни идеи, които се чуха днес - да се строи цял нов блок върху паркинга.

Комисия, състояща се от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, председателя на ВКС Лозан Панов, главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Комисията по управление на собствеността Евгени Диков ще се срещне с премиера Бойко Борисов, както и с министрите на финаните и на правосъдието Владислав Горанов и Цачева.

Прокурор Гешев пък каза:

"Има недоверие към тези структури, ама те не са български експеримент, а са една добра европейска практика. Нещата се движат, благодарение на прокурорската колегия и на г-н Цацаров. Ние не сме доволни от бързината естествено, но при нас нещата се случват", обясни Гешев на кого трябва да се благодари.

Той покани членовете на съвета да отидат в спецпрокуратурата:

"Сложил съм едни меки мебели в коридора, който е общ и където се провеждат срещи с всякакви хора – от оперативни служби, обсъжда се информация."

От началото на годината спецобвинителите са извършили 2700 действия по разследване, каза още Гешев. А вчера един белгийски прокурор му заявил, че такава малка съдебна зала не е виждал.

"Чисто по медицински причини хората започват да не издържат на това натоварване, което се получава", каза той.

И се върна в спомените:

"Бях на косъм да си тръгна. Защото заварих, намерих, констатирах един служител в секретно деловодстно. При положение, че ние ще достигнем 80 % от всички СРС-та в страната. Оказва се, че тая жена сигурно паметник трябва да й издигнат - пак поддържаше някакъв ред."

На всичкото отгоре всички предишни от служители адиминстрацията били работили "някакви работи", като по принцип той "уважавал тяхната предишна работа на продавачки"...

И Ушев отбеляза, че "това не може да се случва прекално дълго време, защото сме хора."

"И сме само 19 човека на фона на над 2200 съдии в цялата държава. Може да си отговорите на въпроса защо Спецпрокуратура се увеличва с 40 щатни бройки и има ли нужда и от съдиите."

"Всяко натоварване в повече ни е в повече", заключи още Гешев.

След тях Лозан Панов каза, че също подкрепя идеята за среща с премиера Борисов.

А що се отнася до НПК - разкритикува промяната, според която съдът вече трябва да чака "разрешение" от прокурор, за да публикува постановената присъда на сайта си. Внесена от ГЕРБ, идеята била осъдените да не се укрият от правосъдието.

"И вие, и аз нямаме съмнения, че един подсъдим не се информира само от сайта на определен съд за влязла в сила присъда. Той си има процесуален представител (адвокат).

Особено казусът с делото, станало известно като „Килърите“ (когато ВКС нямаше право да каже какви са присъдите, б.а.), се създава впечатление, че едно такова решение повече създава проблеми, отколкото да ги решава."

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.