Наркогрупа, която през 2012 г. е хваната с рекордните 14,5 т хашиш край София, е извършила убийството на собствения си член - таксиджията Борислав Петров-Бобъра, през февруари тази година. А през уикенда същата група окончателно бе задържана, освен по обвинение в убийството, и с цигари "Кинг" за 3,5 млн. лв. на пристанище Варна.

Това съобщиха днес на специален брифинг от прокуратурата, ГДБОП, СДВР, Националната полиция и с участието на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова и главсека на МВР Младен Маринов.

На пресконференцията ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев напомни за себе си като ценител на когнитивният процес по пренасяне на информация за един конкретен субект по отношение на друг, или казано по-просто - аналогия.

"Това е все едно да изкопаеш с лопата канал до Пловдив", сравни Гешев обстановката, в която работят спецсъдът и спецпрокуратурата.

Тя била неблагодарната и тежка работа с наличната материална база и средства. Гешев е известен и с това, че сравни с "кацане на луната с дизелов двигател" и "трансплантация на глава в сравнение с операция от апендисит" работата си по делото КТБ.

Та, таксиметровият шофьор Бобъра, който е подсъдим по делото, което още се точи на първа инстанция за намерения в Локорско и Мировяне кокаин, дал на шефовете си поводи за притеснения, че може да натопи именно ръководителя на групата.

От 5-имата задържани за наркотика от 2012 г. именно въпросният ръководител тогава излязъл "сух", тъй като за него не били събрани достатъчно доказателства. Така се стига до прострелването на Бобъра в столичния жк "Надежда" на 11 февруари т.г. и той умира седмица по-късно.

Сега двамата обвиняеми, на които ще искат постоянна мярка "задържане под стража", са физическият извършител, и въпросният шеф на организираната престъпна група, за когото прокуратурата ще опита да докаже, че е подбудител.

"Смятаме, че събраните СРС, показания на свидетели и вещестевни доказателства дават достатъчно основание", похвали се Емилия Русинова, шеф на СГП.

Същата група ще отговаря вероятно и за задържаното огромно количество контрабандни цигари за над 3,5 млн. лв. в контейнер на пристанище Варна-Запад.

"Това е приблизително един ТИР с цигари", каза Гешев.

„За пореден път, когато показваме, че се работи системно и професионално, съответно се пази дискретност", описа ситуацията главният секретар Младен Маринов.

По повода Сотир Цацаров е наградил двама прокурори и 4-ма полицаи за работата им.